Husredaksjonen
Meny
Hvordan tilpasse huset på tomten

Hvordan tilpasse huset på tomten

Fornuftig plassering av hus på ei tomt handler ikke bare om å få best mulig utsikt og minst mulig innsyn. Det handler også om å få huset til å spille på lag med omgivelsene. Estetikk, funksjon og brukbarhet er viktige faktorer som bør danne en helhet ved valg av hus og tomt


Hva kan vi bygge på tomta
Første bud er å sette seg inn i reguleringsbestemmelsene som gjelder for tomta. I disse står det hva som kan bygges, utnyttelsesgrad på tomta, høyde på huset, hvilket takform som er lov å bygge osv. Det er alltid lurt å tilpasse boligen i tråd med reguleringsbestemmelsene, slik at en slipper å søke dispensasjon i byggesøknaden. En dispensasjonssøknad kan medføre både ekstra lang søknadsperiode, men kan også medføre at du får avslag på søknaden og må begynne på nytt. Reguleringsbestemmelser kan fås ved henvendelse til kommunen, eller følger ofte papirer en får fra eiendomsmegler eller selger av tomta.

Tomtas grunnforhold
Så må en se på tomtas grunnforhold. Er det tilsig av vann, fare for ras eller radon stråling? Må man ta høyde for støykilder? Snakk med kommunen og søk råd hos byggefirma. En må være forberedt på at det kan være behov for sikringstiltak, forstøtningsmurer, støyskjerming eller utskiftning av masse. Alle disse forhold kan påvirke plassering av huset.

Situasjonsplan og terrengprofil er viktig for alle parter, både under planlegging og utførelse av byggeprosjektet. Det kan fortelle mye om husets tilpasning, funksjon og brukbarhet i forhold til tomt.

Tomtas terreng
Videre må en se på topografien i tomta – nivåforskjeller, terrengforhold og så videre. Hvordan kommer man seg enklest mulig fra bilen og inn i huset? Er det smart med trapper fra veien og opp til inngangsdøra? Hva med barnevogna? Bør biloppkjørselen heller anlegges på motsatt side? Er valgt hustype ideell for tomta, eller bør man vurdere et annet hus?

En småbarnsfamilie har andre behov enn folk i femtiårene. Men det er viktig å tenke langsiktig. Som regel har man jo tenkt å bo i huset i mange år, og dermed må man være forberedt på ulike livsfaser.

Generelt kan et nyttig tips være å vurdere å bygge etter Husbankens krav til universell utforming. Universell utforming betyr at boligen er funksjonell for alle. Den har enkel og trinnfri adkomst fra parkeringsplass til inngangsdør, godt synlig hovedinngang, romslig bad, praktiske romløsninger og et sunt innemiljø.

Stedstilpasning og solforhold
Nabobebyggelsen og hvilket estetisk uttrykk boligområdet har, bør også hensyntas. Hvordan er vegetasjonen? Ønskes ei tilnærmet vedlikeholdsfri tomt eller vil en anlegge bed og plen?

Og så kommer det mange er opptatt av: Sol- og vindforholdene. Hvor skal uteplassen være, og hvordan kan vi utnytte sola best mulig? Men det mange ikke tenker på er at det rett og slett kan bli for mye sol. Dagslys vil vi ha, men direkte sollys skaper overopphetede rom, får møblene til å falme og er ubarmhjertig overfor støv og skitne vinduer. Så ender man opp med nedtrukne persienner for å stenge lyset ute på fine dager. Det er altså en viktig balanse mellom å slippe dagslyset inn og stenge sollys ute.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv
Bygge hus

Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv

Da Tanya og Sindre Brunvand bestemte seg for å flytte til et helt nytt hus i roligere omgivelser kikket de i ett år. ...
I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund
Bygge hus

I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund

Etter å ha flyttet noen ganger trengte familien Galdal et fredelig og fint sted å bo med godt miljø for både små og...
Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane
Bygge hus

Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane

Tett samarbeid mellom velforening, grunneier og utbygger sørger for et unikt bomiljø i Smååsane i Vennesla. Det har...