Husredaksjonen
Meny
Hvordan finne drømmetomta

Hvordan finne drømmetomta

Skal en realisere drømmen om å bygge ny bolig må en ha en tomt. For mange stopper boligprosjektet her. Det er få tomter å få tak i og slutt på tiden da kommunen la ut tomtefelt til salg. Investorer og utbyggere har overtatt. Det betyr ofte mindre frihet og høyere priser. Men det er fortsatt tomtemuligheter, spørsmålet er bare hvordan du finner den.


Kommunen
Det første stedet du bør starte, er å sjekke med kommunen. Noen kommuner har lagt ut info om tomter og reguleringsplaner på sine hjemmesider. Men det kan være lurt å ta direkte kontakt for å høre om det finnes andre muligheter, hva som ligger i planene fremover og om de har forslag til hva du bør gjøre. Ofte øker tomtetilgangen og prisen reduseres jo lenger ut fra sentrale strøk du beveger deg. Noen minutters lenger reisetid til jobb kan ofte være verdt det.

Eiendomsmegler
Neste sted du bør sjekke er med eiendomsmeglere i distriktet. Ikke nøy deg med å gå gjennom det som ligger på hjemmesiden. Kontakt dem og hør om de har interessante ting i skuffen for innkomne salgsoppdrag. Det er ikke uvanlig at private huseiere skiller fra og selger deler av en stor tomt via megler. En annen mulighet kan være å kjøpe en eiendomen og rive eksisterende bolig om den er i dårlig forfatning.

Lokalt byggefirma
Lokale byggefirma har også god kunnskap om det lokale markedet. De har gjerne tomter eller tomteområder til salg og har kjennskap til aktuelle grunneiere eller tomteselskaper du kan kontakte. Det kan være lurt å ta et møte med byggefirma for å få hjelp til å sette opp et budsjett slik at du får et bilde på hva det koster å bygge og vet litt mer om hvor mye du kan bruke på tomt.

Nettsteder
Foruten nettsider til kommunen, eiendomsmegler og byggefirma anbefales Finn.no som aktuelle nettsteder for å finne tomt. Følg med i lokalavisen og kanskje kan en annonse om at du ønsker å kjøpe tomt gi resultat.

Og til slutt – bruk nettverket ditt. Spre det til venner og kjente at du er på tomtejakt. Utvid gjerne radiusen du tenker å bygge innenfor. Vær aktiv og smør deg med litt tålmodighet. Før eller siden vil tomten dukke opp.

LES OGSÅ: Vil bygge men får ikke tak i tomt

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...