Husredaksjonen
Meny
Velg riktig gulv

Velg riktig gulv

Gulvet er selveste prikken over i-en i huset. Dette bør du tenke på. 


Det finnes så mange lekre gulvvarianter! Men det er flere viktige hensyn å ta når du skal velge gulv for å sikre et varig, godt resultat.

Hvilket rom skal gulvet legges i? Hvor stor bruksslitasje er det i rommene? Har dere kjæledyr? Barn?

Inneluften påvirker parketten
Det er flere forhold som påvirker valget av gulvtype. Norsk inneklima varierer og er ofte ekstremt tørt, særlig om vinteren. Kravene vi har fått til nye boliger med hensyn til tetthet og til utskifting av inneluften, fører også ofte til veldig lav relativ luftfuktighet (RF) inne i boligen i vinterhalvåret. Derfor er det viktig å velge et gulv som tåler årsvingninger i luftfuktigheten.

– I tillegg kombinerer vi dette gjerne med gulvvarme, noe som medfører store påkjenninger på tregulvet, forteller salgssjef Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS.

Heltre og gulvvarme
Bøk, lønn og jatoba er tretyper som ikke må benyttes sammen med gulvvarme da disse er følsomme for belastning som skyldes oppvarming.

LES OGSÅ: Nytt gulv - velg riktig!

Avslørende lys
Vi velger også gjerne store vinduer som går helt ned til gulvet. Dette gir et slepent lys som viser det meste – slik som mindre tørkesprekker på ca. 0,15 mm og eventuell litt form endring av parkettbordet, skitt og smuss.

– Velger du da et gulv med fasede kanter, matt lakk eller olje, så oppfatter ikke øyet de små tørkesprekkene og lille konkavheten i bordet på vinteren, råder Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS.

Vedlikeholdsbehandlngen gjør at eventuelle riper blir mindre synlige enn på et lakkert gulv. Børstede overflater, i kombinasjon med olje, blir stadig mer populært. Ikke uten grunn. De er varme og lune å trå på og tåler også mer før merker blir synlige. Dette gulvvalget er særlig godt egnet hvis det er hund i huset, eller i rom der ting lett kan falle ned på gulvet.

Det øyet begjærer
– I rom med vestvendte vinduer bør du velge en matt overflate på gulvet, for å unngå at det reflekterer solen. Men i rom uten mye sollys kan et skinnende blankt gulv være prikken over i-en, sier Evelyn Schedelberger.

Når du har tatt hensyn til inneklima, lysforholdene og bruksområdene er det på tide å tenke form og farge!

– Tenk på gulvet som et møbel. Det må stå i stil til resten av hjemmet, og bør ikke være for spesielt. Har du en varm farge på gulvet, kan du ha kjøligere farge på veggen, råder Schedelberger.

Sjekkliste
* Før du velger parkett, er det lurt å sjekke hva produsenten sier om relativ luftfuktighet (RF) og gulvtypen brukt i kombinasjon med gulvvarme. Sjekk også hvor stort gulv som kan legges samenhengende før gulvet må deles med ekspansjonslist.

– Disse punktene gjengir gulvets stabilitet og hvordan det vil oppføre seg over tid, sier Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS.

* Flersjiktsgulv tåler som regel gulvvarme under visse forutsetninger. Massive gulv beveger seg mye mer og anbefales derfor ikke til å legge over gulvvarme.

* Hvordan ser undergulvet ut? Velg riktig underlag for at gulvet ikke knirker og for å dempe lyden.

* Skal gulvet legges av faglærte? Klikkparkett er enkelt å legge selv, og å fjerne. Noen typer parketter bør legges av en fagperson, eksempelvis mønsterparkett og heltre gulv, fordi resultatet avhenger av grundig opplæring og erfaring innen gulvleggingsteknikk.

TIPS

Gulvprodusentene har gulv i 1 – 2 og 3-stavs design i matchende farger. Disse kan du kombinere for eksempel med 1-stav i stue og kjøkken, og 2 eller 3-stavs i soverommene.

– Da blir det en lavere gjennomsnittspris på alle gulvflater som skal dekkes, du får oppfylt «drømmegulvet» i bruksrommene og bevart fargehelheten i hele huset, påpeker Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS.

Gulvlister, trappeneser, avslutningslister, T-lister leveres i tilpasset farge som matcher de fleste gulvene. Det er disse som gjør rommet helt ferdig, og når de matcher gulvet blir det helt perfekt!

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ

OM BOEN OG KÄHRS

OM BOEN OG KÄHRS

BOEN er basert på lange norske tradisjoner i foredling av trevirke, og er i dag en av Europas største produsenter av parkett. På Tveit utenfor Kristiansand har BOEN 28 ansatte som står for en omsetning i Norge på ca. 242 mill. kroner.

I 2013 fusjonerte BOEN med sveitsiske Bauwerk, og med et totalsortiment innenfor kvalitetsparkett selges produktene i over 50 land på fire kontinenter. Konsernet Bauwerk BOEN har i dag lagt all produksjon til Litauen og Sveits.

KÆHRS er en av Europas ledende produsenter av tregulv. Med mer enn 150 år i bransjen, er det også en av de eldste – i tillegg til en av de mest innovative, med en tradisjon for å introdusere banebrytende tregulvteknologi.

Kährs-gulv finnes i hjem, på kontorer, i butikker, hoteller, konsertsaler, teatre og sportsarenaer fra Kina til USA. Men fortsatt er hjertet, produksjonsanlegg og hovedkontor i den lille byen Nybro i Småland i Sør-Sverige, der Kährs ble grunnlagt i 1857.

Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...