Husredaksjonen
Meny
Universell utforming – smart planlegging av boligen

Universell utforming – smart planlegging av boligen

Barnevogner som skal inn og ut av huset, gipset bein, en rullestolbruker på besøk, alderdommen. Livet byr på flere utfordringer som krever at boligen er smart og praktisk utformet. Har du planer om å bygge bolig? Eller har du en upraktisk bolig som du har lyst til å bygge om? Da er det smart å tenke ”Universell utforming”. 


Hva er universell utforming?
Universell utforming er en måte å tenke på under planleggingen av boliger. ”Universell utforming” tilstreber å forene godt design med stor bruksvennlighet, og skal inkludere alle typer mennesker i livets ulike faser og gjøremål. I perioden man har baby for eksempel, er det et pluss at barnevognen er enkel å få inn og ut av huset. Har du fått en skade, for eksempel et brukket bein, skal det være enkelt å komme seg rundt i boligen. Er synet blitt dårligere skal du fremdeles kunne se alt rundt deg, og har du barn med astma og allergi er det ekstra viktig at inneklimaet er godt.

Tar hensyn til alle
Det er viktig å tenke ”Universell utforming” tidlig i planleggingen, ettersom utformingen kan løses på mange måter. Det er flere ting som må tenkes på, for eksempel:

  • Det skal være enkelt å orientere seg i bygget og planløsningen skal være logisk.
  • Tilstrekkelig og god belysning, uten å blende.
  • Bruk av farger og kontraster som øker forståelsen av omgivelsene
  • Behagelig akustikk
  • Ingen snublekanter og uforutsette trinn
  • Nok plass til å manøvrere barnevogn og rullestol
  • Godt inneklima

God lånefinansiering
Husbanken har som målsetting å øke tallet på boliger med universell utforming, og skape økt oppmerksomhet og kunnskap om temaet. I forbindelse med bygging, utbedring og ombygging av boliger kan Husbanken gi råd og veiledning. Husbanken tilbyr også finansiering til prosjekt som har gode kvaliteter innen universell utforming og energi og miljø.

Lønnsomt for alle
Boliger som er universelt utformet er lønnsomt for utbygger og senere kjøpere. Boligene treffer en bredere kundegruppe, og etterspørselen etter universelt utformede boliger er stor: Den eldre delen av befolkningen blir større, de er ressurssterke og bevisste på behov, og tallet på funksjonshemmede øker parallelt med nedbyggingen av institusjoner. Barnefamilier er også opptatte av hvordan boligene kan gjøre hverdagen enklere.

Økt satsingsområde
Universell utforming er blitt et offentlig satsingsområde. Regjeringen har som målsetning at boliger skal kunne brukes av alle. Miljøverndepartementet gjennomfører flere omfattende tiltak for å styrke universell utforming innen planlegging. Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for universell utforming innen bolig- og bygningssektoren, og Husbanken er en viktig samarbeidspartner for flere av departementene.

Kilder: Aina Tjosås, Overingeniør i Husbanken, Norsk Designråd, Wikipedia, Byggforsk.

Les også artikkelen om universell utforming av Camilla Ryhl, Arkitekt og professor i universell utforming.

 

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...