Husredaksjonen
Meny
Slike hytter vil nordmenn ha

Slike hytter vil nordmenn ha

Enten det er på høyfjellet, i innlandet eller ved sjøen. Vi nordmenn elsker hyttelivet.


Vinter, vår, sommer eller høst. Uansett tid og sted. Hva er vel bedre enn å pakke sakene i bilen, ta med familien og dra på hytta? Ikke mye.

På hytta slapper vi av, lader batteriene og rett og slett koser oss. For noen er det å slappe av på hytta å sette seg godt til rette i godstolen og lese en bok, for andre er det å gå en tur i skogen, plukke bær, stelle i hagen eller sette på seg skiene og ta en runde i løypene.

Vi nordmenn er kort og godt veldig glade i hyttelivet.

På hytta 49 dager i året

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det per februar 2017 er 426.932 hytter, sommerhus og lignende i Norge.

Det er mange. Og de brukes godt. Ifølge beregninger fra Prognosesenteret gjort i 2015 tilbringer nordmenn i snitt 49 dager i året på hytta.

Det er mye. Og de som ikke har hytte skulle gjerne hatt det. I en annen undersøkelse fra Prognosesenteret, utført i forkant av påsken 2016, viste det seg at 90.000 norske husstander planla å kjøpe fritidsbolig i Norge i løpet av de neste 12 månedene.

Hytta er blitt vårt andre hjem.

- Hytta er blitt vårt andre hjem. Det er der folk vil bruke tid så fort de har mulighet, uansett om det er vinter eller sommer. Jeg snakket nylig med et ungt par med små barn. De fortalte at de hadde vært på hytta 70 døgn det siste året. Det forteller mye om hvor glade vi er i hyttelivet, sier Henrik Stensson, som er daglig leder i Hellvik Hus Geilobygg.

Visste du at Hellvik Hus har landets mest tilfredse kunder? Les mer i denne artikkelen fra Stavanger Aftenblad!

 

 På høyfjellet er det populært med tradisjonelle hytter med mye sengeplass, god utsikt og kort vei til snøen. Denne hytta er bygget av Hellvik Hus Geilobygg.

Mer enn 40 mil sør for Geilo ligger Søgne, med sørlandsidyll, skjærgård og sjø. Der holder Fredrik Ilhen til. Han er boligkonsulent hos Hellvik Hus Søgne, og selger både hus og hytter.

Fredrik har samme opplevelse som Henrik.

- Slik jeg opplever det er interessen for hytter stigende. Mange ser ut til å velge bort ferien til Syden, og bruker i stedet fritiden hjemme i Norge. Da reiser de gjerne til en hytte her ved sørlandskysten. Smak på ordet sørlandskysten. Blindleia, og Ny- og Gamle Hellesund. Det er ikke rart at å ha hytte her på Sørlandet er noe av det mest populære vi har her til lands, sier Fredrik.

LES OGSÅ: Lystunnel gir lys til mørke kroker

 

Det nordmenn vil ha på hytta

Så hva er det som trigger nordmenn i jakten på den nye drømmehytta? Hva er det vi ser etter når vi kjøper hytte, hvilke fasiliteter vil vi ha, og hvordan har den norske hyttekjøperen endret seg?

Det vet både Henrik og Fredrik mye om.

- Her på Geilo merker vi at folk har mer penger enn før, og det gjenspeiles i hyttene. Innendørs er to baderom et absolutt must. Badene skal være flislagte, og ha varme i gulvet. Det skal også være godt med sengeplasser, gjerne 8 til 10, slik at en kan ta imot besøkende. Videre skal kjøkkenet være flott og romslig slik at hele familien kan samle seg der og kose seg. I tillegg er peisen selve juvelen i hytta. Den er viktig for folk, og skal være med. Utenfor er en opptatt av tilgjengelighet. Både at hytta skal være enkel å komme seg til, med bilvei helt frem, og at det skal være mulig å ta på seg ski og gå en tur så fort en kommer ut døra. Solforhold og utsikt er også meget viktig. En annen trend vi har sett de siste årene er at så godt som alle skal ha mulighet til å lade el-bil. Kundene ønsker å ta Teslaen med på fjellet, sier Henrik.

Peisen er selve juvelen i hytta. Den er viktig for folk, og skal være med.

Høy standard kreves også av hyttene ved sjøen.

Internettkoblingen skal være i orden, helst skal det være varmekabler og hytta skal være vedlikeholdsfri. En vil slippe å male, styre og stelle. I stedet skal en bruke tiden på hytta til å slappe av og å dyrke hobbyene sine. I tillegg er tilgjengeligheten viktig.

- For en del år siden var det en romantisk trend å ha hytter som en måtte bruke båt for å komme seg til. Det har snudd. Folk vil ha hytter de kan kjøre helt fram til, sier Fredrik.

LES OGSÅ: Gode råd til planlegging av stuen

 

Komfort som hjemme

Både høyfjellsdestinasjonen Geilo og sørlandsperlen Søgne er populære og attraktive hyttemarkeder. Geilo har mange tilreisende fra Bergen og Østlandet, mens Søgne har flere rogalendinger, i tillegg til både lokale og østlendinger.

Geilo er preget av mange store hytter bygget i tradisjonell stil, med røffe linjer og naturlige materialer som stein, tre og glass. Stavlaft er populært.

Kjøper man seg en hytte i dag skal man ha den komforten man har hjemme.

 

I Søgne-området er utsikt mot sjøen viktig for de fleste, noe som betyr at mange er opptatt av å ha store vinduer. Hyttene der er både moderne og tradisjonelle, men det viktigste er funksjonalitet, mener Fredrik.

Den tekniske standarden er gjennomgående høy, og at nordmenn investerer for å få hyttene sine vedlikeholdsfrie merkes både på fjellet og ved sjøen. Vann, avløp, fiber, boder med god plass og plenty av stikk-kontakter er en selvfølge.

- Kjøper man seg en hytte i dag skal man ha den komforten man har hjemme, sier Fredrik.

Henrik er enig.

- Og når man kjøper en hytte blir trangen å dra dit stor. Det kan jeg godt forstå. Det er noe med det laidbacke hyttelivet som ikke kan slås, sier han.

LES OGSÅ: Slik vil vi ha det på kjøkkenet

 

Bygg hytte med Hellvik Hus

Er du interessert i å kjøpe deg ny hytte? Hyttekatalogen fra Hellvik Hus er en god start!

Den gir masse inspirasjon og inneholder en rekke flotte, arkitekttegnede hytter, som Sjøkant, Svaberg, Moltemyr, Silkeføre, Lanterne og Havblikk.

Sjekk også ut Hellvik Hus sin salgsside for fritidsboliger.

Dette må vi ha på hytta:

  • Peis
  • Mange sengeplasser
  • To bad
  • Ski in/ski out på fjellet, eller kort vei til sjø
  • Bilvei helt fram til døra
  • Utsikt
  • Gode solforhold

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...