Husredaksjonen
Meny
Slik vedlikeholder du laminatgulv

Slik vedlikeholder du laminatgulv

Takket være overflatebehandlingen er laminatgulv både slitesterke og enkle å ta vare på.


Laminatgulv består av en kombinasjon av vakker design og høy slitestyrke, slik ingen andre gulv har. Laminatgulv er laget for å tåle år med bruk og fortsatt holde på utseendet.

Svenske Pergo står bak laminatgulvet, og er i dag en kvalitetsbærer for vakre gulv som er lette å legge, og enkle å vedlikeholde.

Slik tar du vare på laminatgulvet:

Daglig rengjøring

Mopp gulvet med fuktig mopp ved behov. Fukt moppekluten med varmt vann og et universalrengjøringsmiddel. Bland to korker i 10 liter vann.  Bland godt i henhold til produsentens instruksjoner. Bruk ikke for mye rengjøringsmiddel. En brukt mopp skal vaskes i henhold til vaskeanvisningen, på 60 grader uten tilsetninger. Ikke arbeid med områder større enn 15 – 20 m². Forviss deg om at gulvet er tørt etter fuktmoppingen.

Svært skitne eller flekkete gulv

Når du skal fjerne vanskelige flekker eller merker på gulvet, kan du bruke et universalrengjøringsmiddel og en ren mopp, fille eller en ikke-ripende kjøkkensvamp ved behov. La det virke i noen minutter. Fjern flekken ved å tørke av den med en ren mopp fuktet med lunket vann. Gjenta ved behov. Tørk over etterpå.

Veiledning for flekkfjerning

Lokale flekker: Påfør universalrengjøringsmiddel på flekken. La rengjøringsmiddelet løse opp flekken i noen minutter. Fjern flekken ved å tørke den av med en ren mopp fuktet med lunkent vann. Gjenta ved behov. Tørk over etterpå.

Sjokolade, fett, juice, konsentrater, vin: Spray på universalrengjøringsmiddel, eller bruk varmt vann tilsatt universalrengjøringsmiddel.

Tjære, fargestift, leppestift, skopolish, blekk, kull, neglelakk eller sigaretter: Bruk rødsprit, aceton, petroleumssprit eller oppløsende husholdningsmiddel.

Stearin og tyggegummi: La det herde og skrap deretter forsiktig av. Unngå voks og polermiddel, ettersom et laminatgulv aldri må vokses eller poleres. Bruk heller aldri stålull eller andre slipende materialer på overflaten, da dette kan skade gulvets utseende og tekstur.

Pergo har en rekke forskjellige typer laminat, fra lyse til mørke. Bli bedre kjent med laminatgulvene i Pergos gulvsøker.

Tilleggsbehandling

Noen strukturerte overflater krever spesialbehandling.

Matte overflater: Skitt fester seg vanligvis bedre til gulv med matte overflater. Slike gulvtyper bør derfor rengjøres oftere enn andre gulv.

Polerte overflater: Vannsøl som tørker av seg selv vil ofte kunne gi synlige merker på polerte overflater. Tørk derfor alltid over med en tørrmopp etter vasking.

Gulv med fasede kanter: Vann vil alltid samle seg i de fasede kantene. Derfor må du alltid tørke over slike gulv etter vask.

Beskytt gulvet ditt!

Små grep gjør en stor forskjell. Det anbefales å bruke hjul for harde gulv på kontorstoler. Bruk også filtknotter under møbelben for å beskytte gulvet. Ha alltid en dørmatte ved inngangsdøren.

NB: Ikke bruk fettholdig rengjøringsmiddel, som for eksempel grønnsåpe.

Laminatgulv slik vi kjenner det i dag ble oppfunnet av det svenske selskapet Perstorp Corporation på slutten av 70-tallet. Perstorp laget etter hvert et eget selskap for gulv, og det heter i dag Pergo.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Anette og Kristian lar kreativiteten blomstre i sin prosjekterte bolig
Bygge hus

Anette og Kristian lar kreativiteten blomstre i sin prosjekterte bolig

Selv om boligen til Kristian Vatne og Anette Gunstensen på Bryne ser ganske vanlig ut fra utsiden, er det lite som er...
Legg grunnlaget for et sunt og energieffektivt hjem
Miljø

Legg grunnlaget for et sunt og energieffektivt hjem

Ved å velge et moderne byggesystem sikrer du boligens fundament, og du tar bedre vare på miljøet. Både hjemme og ute ...
Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv
Bygge hus

Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv

Da Tanya og Sindre Brunvand bestemte seg for å flytte til et helt nytt hus i roligere omgivelser kikket de i ett år. ...