Husredaksjonen
Meny
Slik finner du stilen

Slik finner du stilen

Eik, lønn eller kirsebær på gulvet? Blankt eller matt i taket? Eggehvitt eller retrotapet på veggene? Når det nye huset skal innredes, er valgene mange. 


De fleste blir overrasket over hvor mye planlegging som faktisk må til, sier Bjørg Owren, leder for Informasjonskontoret for farge og interiør ifi.no.

– Du tenker kanskje at det er leeeenge til huset skal innredes. Håndverkerne har jo ikke engang begynt på grunnmuren! Men de fleste større avgjørelsene må være tatt lenge før byggearbeidene starter. Det gjelder for eksempel valg av kjøkken, trapp, dører, lister og plassering av elektriske punkter.

Fargeplan skaper helhet
Hvis du på forhånd vet hvilken stil og hvilke farger boligen skal ha, blir det mye lettere å ta alle de vanskelige, men viktige valgene. Jobb strukturert med de store flatene, ta rom for rom, flate for flate. Bla i interiørblader, riv ut bilder av ting du liker og lim dem inn i en utklippsbok. Samle på fargestrips og materialprøver og sett opp en fargeplan for hele huset. Det betyr ikke at alle rom skal ha samme farge. Men tar du utgangspunkt i farger som passer sammen, vil huset få et helhetlig og harmonisk uttrykk.

Det blir mer og mer vanlig å søke råd hos en profesjonell interiørkonsulent.
– Folk som jobber med farger til daglig kan med en gang si hvordan en bestemt farge oppfører seg sammen med andre farger, og i ulikt lys. Fargeprøvene i butikken kan som kjent forandre seg ganske mye når de kommer opp på veggen, sier Owren, og minner om at interiørkonsulenten bør engasjeres så tidlig som mulig i prosessen. – Interiørkonsulenten har kanskje høy timepris, men det kan være vel anvendte penger. Hvis du skal kjøpe halvlitersbokser og eksperimentere deg fram med oppstrøksprøver, kan dét også bli dyrt i lengden! Sett opp et budsjett og en tidslinje. Alt trenger ikke gjøres på en gang! Invester i et godt grunnlag. Så kan du heller drøye drømmesofaen et par år.

Gulv og tak er viktige flater
Owren minner om at gulvet er den femte veggen i rommet.

– Mange velger eikeparkett fordi det er “safe”. Men eik har også en egenfarge. Den kan være gulaktig, rødbrun, mørklakkert eller grålig. Krasjer gulvet med de andre fargene i rommet, kan et kostbart parkettgulv bli helt feil. Tenk også på at mørke gulv stjeler en del lys. Taket påvirker også rommets atmosfære. Skal du ha slett tak eller panelt? Blanke tak reflekterer lyset og gir en eksklusiv følelse. Matt maling er å foretrekke hvis man vil skjule ujevnheter i takpanelet.

Materialvalg og lys setter stemningen
“Jeg vil ha det lyst”, sier mange. Men vil du ha det lyst og kjølig, lyst og lunt eller lyst og luftig? Strukturen på materialene har mye å si for inntrykket. Glatte, harde og blanke overflater gir en annen atmosfære enn taktile overflater med struktur og mønstringer.

Belysning er et annet område der det er viktig å komme riktig ut fra starten av. Hvordan skal dere bruke rommene? Hvilke aktiviteter skal finne sted, hvor skal dere sitte, hva skal dere gjøre? På hvilken måte slipper dagslyset inn i rommene, og hvordan påvirker dette behovet for kunstig belysning?

Harmoni mellom ute og inne
Owren mener husets arkitektur bør legge føringer for den stilen man vil ha inne. – Man velger jo et hus fordi man liker husets karakter og atmosfære. Ta dette uttrykket med inn i huset, slik at det blir en harmonisk helhet mellom eksteriør og interiør! Hvis du først har valgt et funkishus, bør det ikke innredes som en hytte på fjellet. Og motsatt – ikke velg et hus med karnapper hvis du vil ha en minimalistisk stil. Owren råder oss også til å tenke på hva vi selv liker – ikke ta så mye hensyn til hva som er trendy akkurat der og da.

– En interiørkonsulent kan komme med forslag og gi inspirasjon, men bare du vet hva som er riktig for deg. Når man bygger hus, skaper man et hjem. Og hjemmet er en viktig del av identiteten vår. Stol på magefølelsen, så får du et hjem du vil trives i! 

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...