Husredaksjonen
Meny
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de egentlig? TEK 17 har et krav om gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet på minimum 2,0 %, og det kan fort bli en utfordring i boliger med flate tak.


Det er derfor viktig å se på hva slags muligheter det er for daglyset å slippe inn i boligen. Alle boliger er utstyrt med fasadevinduer, men det er ikke alltid disse slipper lyset helt inn i hjemmet. Har boligen i tillegg er flatt tak får man fort mørke soner. Setter man da inn vinduer i taket kan det dramatisk endre bruken av boligen. Selv om Velux er mest kjent for takvinduer for skråtak, har de også løsninger for bygg med flate tak.

Det ekstra lysinnslippet ovenfra kan bidra til å oppnå 2% dagslysfaktor og endre hvordan et rom oppleves. Effekten kan være dramatisk i positiv retning – dusjnisjen blir et blikkfang, arbeidskroken blir mer innbydende, og den smale korridoren oppleves som større når et takvindu slipper dagslyset ned i gangen.  

Foto: Niklas Hart for VELUX

De tre ulike løsningene kan alle leveres som faste, eller som Velux Integra® elektrisk åpningsbart med regnsensor. Vinduet betjenes enkelt med den ferdig konfigurerte veggbryteren, som er klar til bruk når vinduet er montert. 

Er man opptatt av design, passer den moderne  vindusvarianten med 6 mm buet CurveTech glassoverflate perfekt. Vinduet slipper inn rikelig med dagslys og er også helt uten kanter slik at regnet renner vekk fra glasset, i tillegg til at det er konstruert for å minimere støy utenfra. Dette vinduet passer for helt flate tak (0°-15°).

Vinduet med plant glass er egnet for bygg med en takvinkel på mellom 2° og 15°, og har en elegant og diskret løsning som går fint overens med ulike hustyper. Aluminiumsprofiler og 4 mm herdet, ripefritt glass gjør at dette vinduet holder lenge.

Det tredje alternativet er laget i solid akryl som tåler ekstreme værforhold og har god isolasjon mot støy. Kuppelen passer til helt flate tak, og kan like gjerne brukes på offentlige bygg som private boliger. I tillegg til fast og Velux Integra® kan denne utgaven leveres som sidehengslet håndverkerutgang eller med røykventilasjon som effektivt fjerner varme og røyk ved brann. 

Alle variantene kan påmonteres solskjerming som enkelt kan monteres i vinduet. Velg mellom en elegant plisségardin som demper eller stenger lyset ute, eller reguler med et screen som stenger ute hele 76 prosent av varmen fra solen.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...
Uforstyrret utsikt med stolpefritt glassrekkverk
Planlegging og tips

Uforstyrret utsikt med stolpefritt glassrekkverk

BMI lanserer et stolpefritt glassrekkverk som halverer monteringstiden.