Husredaksjonen
Meny
Nytt gulv? Velg riktig!

Nytt gulv? Velg riktig!

Trestavs eikeparkett er ikke lenger førstevalg når det gjelder gulv. Her er årets trender, noe for enhver smak. 


Skal du ha plankegulv, grå tostavs laminat eller tre? Skipsplank, sa du? Det er både tekniske og stilmessige valg som skal tas, og siden gulvet er et møbel du skal leve med i mange år, er det viktig at du er sikker i din sak.

Skiftende trender
– En parkett kan slipes flere ganger og skal vare i generasjoner. Men på grunn av skiftende trender velger folk ofte å legge nytt gulv istedenfor å slipe, sier Leif Ivar Vangerud, markedskonsulent i Kährs.

Tre er det naturlige og tidløse, selv om laminat og vinyl er på frammarsj. Og fortsatt er eik mest populært. Gulvet skal helst være hvitpigmentert eller i lyse gråtoner, matt lakkert eller oljet, mens fargeeksperter hos Jotun spår at vi snart når toppen på den hvite trenden, som vil gli over i jord- og gråtoner.

– Vi ser at folk nå vil ha en røff tekstur på gulvet. For noen år siden var det umulig å selge parkett med sparklet kvist, men nå er det helt greit. Folk vil ha et naturlig, varmt materiale på gulv og synes det er spennende at hvert gulv er unikt, sier Evelyn Schedelberger, markedsutvikler i BOEN.

Hun legger til at folk tenker seg bedre om og er villige til å investere mer i gulvet enn tidligere.

LES OGSÅ: Slike gulv vil vi ha

Nordlige forhold
Norsk inneklima er ekstremt tørt, særlig om vinteren. Det er derfor viktig å velge et gulv som tåler en lav luftfuktighet.

– Innetemperaturen har økt med to grader de siste årene, samtidig som nye byggeforskrifter bidrar til at det blir enda tørrere, sier Vangerud. Kährs har spesialisert seg på parkett for skandinaviske forhold siden 1940-tallet.

Kährs Shine høyglans Silver.
Valgets kval
– Tenk på gulvet som et møbel. Det må stå i stil til resten av hjemmet, og bør ikke være for spesielt. Har du en varm farge på gulvet, kan du ha kjøligere farge på veggen, sier Schedelberger.

Trenger du gulvvarme, er underlaget helt rett og skal gulvet limes eller klikkes på plass? Kanskje lønner det seg å hyre inn fagfolk. Når disse avgjørelsene er tatt er det på tide å velge type gulv og farge.

Har du vestvendte vinduer bør du ha et matt gulv, for å unngå at det reflekterer solen. Men i rom uten mye sollys kan et skinnende blankt gulv være prikken over i-en. Det samme gjelder røft gulv som nesten gir deg flis. Begge er like hete nå.

– I vinter kom vi med høyglansserien Shine, som har blitt veldig populær, spesielt i nye funkisboliger. Selv om lakken på Shine er veldig slitesterk mot riper, så tåler nok det grove, børstede gulvet mer trafikk, sier Vangerud.

LES OGSÅ: Bevar gulvet med riktig vedlikehold 

OM BOEN OG KÄHRS

BOEN er basert på lange norske tradisjoner i foredling av trevirkebehandling av tre, og er i dag en av Europas største produsenter av parkett. På Tveit utenfor Kristiansand har BOEN 28 ansatte som står for en omsetning i Norge på ca. 242 mill. kr.

I 2013 fusjonerte BOEN med sveitsiske Bauwerk, og med et totalsortiment innenfor kvalitetsparkett selges produktene i over 50 land på fire kontinenter. Konsernet Bauwerk BOEN har i dag lagt all produksjon til Litauen og Sveits.

Kährs er en av Europas ledende produsenter av tregulv. Med mer enn 150 år i bransjen, er det også en av de eldste – i tillegg til en av de mest innovative, med en tradisjon for å introdusere banebrytende tregulvteknologi.

Kährs-gulv finnes i hjem, på kontorer, i butikker, hoteller, konsertsaler, teatre og sportsarenaer fra Kina til USA. Men fortsatt er hjertet, produksjonsanlegg og hovedkontor i den lille byen Nybro i Småland i Sør-Sverige, der Kährs ble grunnlagt i 1857.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...