Husredaksjonen
Meny
Mindre vedlikehold – mer fritid

Mindre vedlikehold – mer fritid

Velg treverk som aldri trenger maling eller beis, og bruk fritiden til andre ting.


Norge er både furet og værbitt, og selv om vi elsker å være ute kan det være en gufsen opplevelse til tider. Heldigvis kan vi gå inn når det blir for ille, mens terrassebordene eller kledningen på huset ditt pent må bli ute uansett vær. Avhengig av hvordan materialene er produsert, er sjansen ganske stor for at du må tilbringe mye av fritiden din på vedlikehold av treverket.

Har du for eksempel ”vanlig” impregnert kledning, så trenger denne å males eller beises med jevne mellomrom. Det finnes heldigvis alternativer; materialer der prosessen allerede er gjort – du kan lene deg tilbake i godstolen i minst 12 år før du muligens må påføre et strøk olje, som er mange ganger lettere enn å male eller beise.

En kongelig behandling
Nordmenn er svært bevisst på kvalitet og miljø. Når vi investerer i noe ønsker vi at det skal være holdbart og flott. Siden været her til lands raskt får treverk til å se grått og slitt ut, er det ekstra viktig å velge materialer av høyeste kvalitet.

– Folk velger med følelser, og vektlegger varighet og enkelt vedlikehold. Royalimpregnerte materialer vil aldri trenge maling eller beis. Fukt er det verste for et hus, og når klimaet i resten av landet om noen tiår begynner å ligne på det klimaet som vi i dag har på vestlandet vil husene bli utsatt for en uforberedt påkjenning, sier Bjørn Harald Hauglann i MøreTre, som leverer kledning, tretak, terrasse og andre trevarer til hage under navnet Talgø OutLiving. Materialene har fått behandlingen MøreRoyal.

– En fordel med ferdigbehandlet tre er at det kan monteres på vegg uansett årstid og uten å ta hensyn til været. Det gir snekker og entreprenør en unik fleksibilitet, påpeker Hauglann.

Miljøvennlig
Når du stadig må beise, male eller foreta utskiftning av råttent treverk er det en byrde for miljøet. Å tenke holdbarhet og vedlikeholdsvennlighet er derfor ikke bare bra for deg som vil ha mer fritid – det er også miljøvennlig.

– Det kreves energi for å gjennomføre MøreRoyal prosessen. Den energien henter vi fra avfallsprodukter i fra vår egen produksjon. “Fy”-produktet kobber er det eneste gjenværende lovlige stoffet som kan brukes for å gi treverket motstand mot råte. Det trykker vi inn i trecellene og sammen med royalprosessen gir dette ekstrem lang levetid. Lang levetid er et meget viktig miljøbidrag, spesielt i dette ”bruk og kast”-samfunnet hvor alt skal skiftes ut nesten før det blir slitt, sier Hauglann.

OM MØREROYAL – ROYALIMPREGNERT TRELAST

Trelasten trykkimpregneres med et kopperbasert impregneringsmiddel, og kokes 6-8 timer i olje under vakuum. Resultatet er en tørket trelast som er innoljet på alle sider. Oljeforseglingen reduserer fuktopptak, svelling, krymping og sprekking, og gir et stabilt virke. Oljen kan tilsettes fargepigmenter, og royalimregnert trelast leveres i tre farger (oker, rød og brun) foruten nøytral. Fargen kokes inn i treverket. Materialet blir bestandig mot UV-stråling og trenger ikke fargevedlikehold før etter 6-10 år, noe som gir lave vedlikeholdskostnader.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ

OM TALGØ MØRETRE AS

OM TALGØ MØRETRE AS

Trevarebedrift i Surnadal som har spesialisert seg på royalimpregnering av trevirke. I tillegg til kledning, terrassedekke, tretak, kaidekke og treverk til hagemøbler, levegger og lekeapparat, leverer MøreTre villmarkspanel og laftetømmer.

De lager også ferdigelementer til støyavskjerming langs motorveier, driftsbyggninger, lager, redskapshus og bussholdeplass-skur.

Siste artikler
Stortrives med god plass og fantastisk utsikt i Leidlandshagen
Bygge hus

Stortrives med god plass og fantastisk utsikt i Leidlandshagen

Fra første spadetak til de flyttet inn gikk byggeprosessen smertefritt for Eli Ann og Stig Fardal. Nå stortrives de i...
Et helt spesielt hus ytterst i havgapet
Bygge hus

Et helt spesielt hus ytterst i havgapet

På øya Stolmen har Terese og Lars Heine Njåstad bygget sitt drømmehjem med nesten ti meter under taket i stua og utsi...
Nytt hus til å bli gammel i på egen eiendom
Bygge hus

Nytt hus til å bli gammel i på egen eiendom

- Da vi var nygifte bodde vi i leilighet på «Alders hvile». Nå, 48 år senere, bygger vi nytt hus som virkelig passer...