Husredaksjonen
Meny
Gode råd til planlegging av stuen

Gode råd til planlegging av stuen

Det finnes ingen fasitsvar, men det er en del ting det kan være lurt å tenke gjennom i forbindelse med planlegging av stuen. Stuen er rommet hvor du skal tilbringe mye tid og det skal romme mange aktiviteter. Den må også fungere rent praktisk over tid med endringer i behov. 


Dagslys
Godt med dagslys er kanskje det viktigste elementet for å skape trivsel i boligens stue. Store vindusflater eller godt med vindusareal er stikkordet her. Men selvsagt må vindusutforming passe til stil på bolig og mye vindu vil slippe varmen ut. Minimumskravet til lysareal er på 10%. Gjennomlysning og/eller takvindu er effektfullt for å slippe dagslyset inn, mens sprosser sprer lys. Stuen fortjener også å nyte tomtens beste utsikt.

Minst mulig gjennomgang
Planlegg gangareal og sittegrupper mest mulig effektivt. Stuen skal være et rom for aktivitet og hvile. Derfor bør den plasseres slik at den har minst mulig gjennomgang og ikke blir en trafikkåre. Men den bør ligge nær kjøkken med kort vei til kjøleskap og matfat.

Inndeling
Noen drømmer om en stor stue med spisestue, sofa gruppe og tv krok. Mens andre velger å dele inn i mindre rom, men med ulike formål gjerne hvor en kombinerer stue med kjøkken (allrom- løsninger). Fleksible løsninger kan være en god ide. Da har en mulighet til å åpne opp når en for eksempel inviterer til stort familieselskap eller en kan lukke av til mindre avdelinger når en trenger plass til både ungene som leker, mor som har besøk, ungdommen som ser på TV og far som planlegger helgeturen. Dette kan også gjøres ved smart møblering.

TV media-rom
Den nye mediaverdenen med TV-spill, svære skjermer og høyere krav til lyd taler sterkt i retning av at det kan være smart å lage et eget TV/media-rom. Da får du flyttet støyen bort fra stuen samtidig som media-rommet kan legges til en litt mørkere del av boligen.

Spiseplassen
Enten du velger å la spiseplassen bli en del av stuen eller en mellomløsning med kjøkken, er det viktig å tenke på kort vei til kjøkken, dagslys og at det er romslig nok til at en kan trekke ut stoler og fortsatt ha gangfelt rundt.

Sofagruppen
Området for sofagruppen bør være fleksibelt nok til at du har mulighet for ulike sofaløsninger og ikke er fast bundet til en hjørnesofa. Huset skal jo vare lengre enn sofaen.

Med god planlegging vil behovet for ommøblering reduseres. Skjønt, er du av den typen som sverger til at forandring fryder og gjerne vil flytte litt rund på møblene i stuen, bør du tenke deg om et par ganger når du skal legge opp lyspunker, kontakter eller monterer storskjermen til veggen.

LES OGSÅ: Gode råd til planlegging av bod og lagringsplass

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv
Bygge hus

Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv

Da Tanya og Sindre Brunvand bestemte seg for å flytte til et helt nytt hus i roligere omgivelser kikket de i ett år. ...
I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund
Bygge hus

I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund

Etter å ha flyttet noen ganger trengte familien Galdal et fredelig og fint sted å bo med godt miljø for både små og...
Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane
Bygge hus

Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane

Tett samarbeid mellom velforening, grunneier og utbygger sørger for et unikt bomiljø i Smååsane i Vennesla. Det har...