Husredaksjonen
Meny
Gode råd til planlegging av bod og lagringsplass

Gode råd til planlegging av bod og lagringsplass

Mange av de som har bygget ny bolig, har angret i ettertid på at de undervurderte behovet for bod og lagringsplass. Boden ble valgt bort til fordel for utvidelser av andre rom i boligen. Før i tiden var kjelleren lagringsplassen, men dagens bolig er gjerne uten kjeller og en må tenke alternativ lagringsmuligheter. 


Bod og lagring er kanskje ikke det en ønsker å bruke arealen i boligen på når en planlegger ny bolig. Men de fleste av oss har mengder ting og tang. Fritidsutstyr for ulike sesonger, klær og all verdens dubeditter som alt trenger lagringsplass. Jo mindre lagringsplass, jo mer rot.

Noen tenker kanskje at kjeller og loft er svaret her. Men da er det viktig å huske at mange ting krever fuktfri oppbevaring og bratte trapper eller trange dører kan begrense brukbarheten.

I dag er det heldigvis satt krav til 3 m² innvendig bodplass i en bolig og 5 m² utvendig. Det er bra, for selv om lagringsbehovet ikke skulle være så stort akkurat nå, vil det garanter ikke være en millimeter ledig plass igjen etter noen år i den nye boligen.

Tenk over hva du trenger å lagre og hvordan. Bruk tid på å måle opp og se hva du faktisk får plass til. Er boden så smal at du kun får plass til oppbevaring på den ene veggen? Eller gir formen på boden andre muligheter? 

En må tenke på tilgjengelighet og at det skal være enkelt å få tak på det som er i boden, iallefall det du bruker ofte. I noen tilfelle kan kanskje det være en løsning å bygge hele boden om til skap med flere dører i. 


Er det trangt om plassen inne kan det være lurt å isolere den utvendige boden - det gir mer lagringsmuligheter. 

God lagringsplass handler først og fremst om god organisering, innredning og utnyttelse av arealet, formen på rommet, og ikke minst tilgjengeligheten. Skap og hyller kan minske behovet boder.

 

LES OGSÅ: Gode råd til planlegging av stuen 

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Anette og Kristian lar kreativiteten blomstre i sin prosjekterte bolig
Bygge hus

Anette og Kristian lar kreativiteten blomstre i sin prosjekterte bolig

Selv om boligen til Kristian Vatne og Anette Gunstensen på Bryne ser ganske vanlig ut fra utsiden, er det lite som er...
Legg grunnlaget for et sunt og energieffektivt hjem
Miljø

Legg grunnlaget for et sunt og energieffektivt hjem

Ved å velge et moderne byggesystem sikrer du boligens fundament, og du tar bedre vare på miljøet. Både hjemme og ute ...
Slik vedlikeholder du laminatgulv
Planlegging og tips

Slik vedlikeholder du laminatgulv

Takket være overflatebehandlingen er laminatgulv både slitesterke og enkle å ta vare på.