Husredaksjonen
Meny
De beste takene har takvinduer

De beste takene har takvinduer

Skal du renovere eller bytte ut taket? Da har du en utmerket mulighet til å samtidig øke verdien av din bolig med ett eller flere takvinduer.


Avhengig av hvilken tekking du har, så har yttertak vanligvis en normal levetid på mellom 20 og 60 år. Jo eldre taket er, desto viktigere er det å sjekke det regelmessig, og begynner du å bli i tvil om det fortsatt holder mål, bør du kontakte en takstmann som kan gi en objektiv faglig vurdering av når det bør byttes.

Når du først bytter taket kan det være greit å vurdere om du kan gjøre andre ting samtidig, som etterisolering og montering av (flere) takvinduer. Undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at å bo i en bolig med dårlige dagslysforhold senker tilfredsheten med egen bolig betraktelig. Vi vet også at de fleste av dagens boliger har for dårlige dagslysforhold, som er påvist å ha negativ effekt på både trivsel, helse og energinivå.

Takvinduer er svært effektive i å tilføre dagslys til boligen, men et takvindu vil også bedre inneklimaet – det blir enklere å lufte – som ytterligere bedrer trivsel og helse. Jo større takvindu, desto mer dagslys, men takkonstruksjonen kan begrense hva slags vinduer du har mulighet til å velge. Husk også å tenke gjennom aspekter som hvor høyt det er under taket – rekker du opp til vinduene eller må de kontrolleres elektrisk via en app eller bryter? Hvor høy u-verdi trenger du, må du ha solskjerming eller kanskje et balkongvindu som gjør et trangt loftsrom mer brukbart?

Setter du inn ett eller flere takvinduer kan det tilføre lys i tidligere mørke rom, slik at de blir mer anvendelige og hyggeligere å være i. I trange og dunkle loftsrom kan et takvindu også bidra til å øke utnyttelsesgraden fordi takvinduer gir mer plass under taket. Et tak er ofte 45 cm tykt, mens et takvindu bygger bare 10 cm helt ytterst i konstruksjonen. I begge tilfeller økes bruksverdien av boligen, men også den økonomiske verdien – som regel flere ganger kostnaden av vinduene.

Hva betyr tekke?
Substantivformen betyr et dekke, eller et takbelegg. Ordet stammer fra det norrøne ordet þak, som kunne bety både hustak, overdekning eller referere til datidens vanligste tekkemateriale; never. Kilder: SNL, Wikipedia

Er det søknadspliktig?
Å bytte tak krever ikke godkjenning fra kommunen, hvis du ikke bytter tekkemateriale. Hvis du samtidig endrer konstruksjonen, for eksempel ved å sette inn takvinduer, kan det være at du må søkes om det – hør med kommunen der du bor.

Når må du bytte tak?
Sjekk taket regelmessig og se til at følgende er i orden:

* Tekkingen er tett ved piper, takvinduer og andre gjennomføringer
‍* Renner og ventilasjonshetter er i god stand og rene
‍* Takfot, vindski og pipebeslag er rust- og sprekkfritt
* Det er god utlufting i møne

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...