Husredaksjonen
Meny
Bevar gulvet med riktigt vedlikehold

Bevar gulvet med riktigt vedlikehold

Parkett kan holde seg fint i 60 år med riktig bruk og vedlikehold. Her er ekspertenes beste tips. 


Med riktig vedlikehold og bruk av anbefalte produkter vil du ha glede av gulvet ditt i mange, mange år!

Overflaten avgjør på hvilken måte gulvet skal stelles. Den silkematte glansen av klassiske 3-stavs eikegulv er på vikende front. I dag velger mange enten en mattlakkert overflate, eller en oljet overflate, som er varm og behagelig å gå på og virker mer naturlig.

Unngå våte kluter
Tre er følsomt for vann, bruker du en våt klut må du passe på at den er godt oppvridd! Eventuelt søl på gulvet bør fjernes umiddelbart, og før det tørker.

Men vask av hele gulvet med klut og vann er sjelden nødvendig. Da er det mye bedre å ha rens på sprayflaske og en klut for å ta de flekkene som kommer.

– Rengjør parkettgulvene med støvsuger eller tørrmopp i det daglige. Det holder i massevis, anbefaler Ole Kristian Vangerud, salgssjef i Kährs Norge AS.

Når kan du bruke såpe?

Oil RefresherNår du velger å vaske gulvene, må du tenke på overflaten og ha et bevisst forhold til bruken av såpe.

– Lakkerte gulv skal ikke vaskes med såpe! Såpe inneholder fett og vil etterlate seg en fettholdig hinne på overflaten som over tid vil virke skittent. Bruk i stedet et syntetisk rengjøringsmiddel som er pH-nøytralt, sier Evelyn Schedelberger, markedssjef i BOEN.

Oljede gulv skal derimot vaskes med såpe.

– Såpen legger igjen en fettholdig hinne som beskytter overflaten. Et syntetisk rengjøringsmiddel vil gradvis vaske ut overflaten, og gulvet virker glansløst. Derfor må du unngå bruken av dette, sier Schedelberger.

Refresher/Cleaner Lack collection for lakkerte gulv.Slitesterkt
Parkett er veldig slitesterkt, men et naturlig materiale som bør vedlikeholdes. Bruken av gulvet avgjør intervallet av vedlikehold.

Både 14 og 15 mm parkett blir levert med et slitesjikt på ca. 3,5 mm. Det vil si at gulvet kan slipes 3-4 ganger. Normalt går det ca. 20 år mellom hver slipning, så parkett av god kvalitet som er tilpasset norsk klima kan du ha nytte av i generasjoner.

Mange velger imidlertid å bytte ut gulvet før de må, rett og slett fordi forandring fryder. Når du skal velge gulv er det flere viktige hensyn å ta.

OM BOEN OG KÄHRS

BOEN er basert på lange norske tradisjoner i foredling av trevirkebehandling av tre, og er i dag en av Europas største produsenter av parkett. På Tveit utenfor Kristiansand har BOEN 28 ansatte som står for en omsetning i Norge på ca. 242 mill. kr.

I 2013 fusjonerte BOEN med sveitsiske Bauwerk, og med et totalsortiment innenfor kvalitetsparkett selges produktene i over 50 land på fire kontinenter. Konsernet Bauwerk BOEN har i dag lagt all produksjon til Litauen og Sveits.

Kährs er en av Europas ledende produsenter av tregulv. Med mer enn 150 år i bransjen, er det også en av de eldste – i tillegg til en av de mest innovative, med en tradisjon for å introdusere banebrytende tregulvteknologi.

Kährs-gulv finnes i hjem, på kontorer, i butikker, hoteller, konsertsaler, teatre og sportsarenaer fra Kina til USA. Men fortsatt er hjertet, produksjonsanlegg og hovedkontor i den lille byen Nybro i Småland i Sør-Sverige, der Kährs ble grunnlagt i 1857.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...