Husredaksjonen
Meny
Egenkapitalkravet: Din egeninnsats kan bli din egenkapital!

Egenkapitalkravet: Din egeninnsats kan bli din egenkapital!

I mars 2012 kom det fra Finanstilsynet nye regler om krav til egenkapital. For å kunne kjøpe din første bolig må du nå ha minst 15 prosent i egenkapital for å kvalifisere for lån. Det betyr at man ved en kjøpesum på 3 millioner kroner, behøver å stille inntil 450.000 kroner fra egen lomme. For de fleste unge og uetablerte kan dette kravet virke temmelig uoverkommelig, og mange tvinges heller inn i et rådyrt leiemarked. Sparingen strekker ikke til, tross for sparing i BSU-konto eller hjelp fra foreldre og familie.


Fremdeles mulighet for egeninnsats
Svært mange ønsker å flytte rett inn i en nøkkelferdig bolig, men det kan for mange være en økonomisk utfordring – spesielt etter at det nye kravet ble innført. Det er da viktig å tenke på at man kan vurdere alternative metoder for å kunne sikre seg egenkapital på. Nemlig kapitalen som ligger i din egen arbeidsinnsats. De fleste husleverandører tillater fremdeles egeninnsats på nybygg.

Sparingen strekker ikke til, tross for sparing i BSU-konto eller hjelp fra foreldre og familie.Tidligere var det helt vanlig – og ofte helt nødvendig – å gjøre egeninnsats på sin egen bolig, og det var et vanlig syn å se selvbyggere eller dugnadsgjenger støpe såler, tapetsere vegger eller legge parkett. Riktignok har mange krav og regler blitt skjerpet, men Plan- og Bygningsloven har fremdeles åpning for at tiltakshaver kan utføre egne arbeider på sin bolig.

LES OGSÅ: Bustadoppføringslova - trygghet for deg som bygger

Tar man for eksempel et gratis Lecakurs, kan kommunen godkjenne deg som ansvarlig utførende for mur- pipe- betongarbeid på boligen selv. Husleverandør kan tilby detaljtegninger, og utarbeider arbeidstegning/fundamentplan. Andre områder kan være å utføre malerarbeide/tapetsering selv, samt å legge ferdige gulvflater slik som parkett, tepper og laminatgulv.

Det er viktig å tenke på at egeninnsats også koster penger, men gunstigere innkjøp og besparelse på arbeidskostnader kan gi en verdi spart. Besparelsen kan fort utgjøre en pen sum penger, avhengig av omfanget – sammenlignet med arbeid utført av profesjonell aktør. Samtidig er man med på å sette sitt preg og signatur på boligen, og mange får kanskje et enda mer personlig forhold til den ferdige stuen, kjøkkenet eller barnerommet.

Vurdér dine egne muligheter og ferdigheter, og husk at det fremdeles er lov å drive dugnadsarbeid som amatør. Hjelper du naboen, så vil naboen høyst sannsynlig hjelpe deg også.

Presenter verdien av egeninnsats hos banken
Verdien av din egeninnsats kan regnes som en form for egenkapital. Dette må man synliggjøre overfor banken sin, og praksis hos bank kan imidlertid variere. Husbanken har for eksempel godkjent egeninnsats som egenkapital i en årrekke, slik at mange har fått fullfinansiert sine boliger i Husbanken innenfor 80% låneverdi. Husleverandør kan være behjelpelig med å tydeligere synliggjøre besparelsen overfor banken, ved å lage gode kostnadsoverslag. Banken får da en bedre oversikt over verdiene, og forhåpentligvis så har man finansieringen i orden og kan realisere husdrømmen.

LES OGSÅ: Få kontroll på økomimien og Dyrere å gjøre endringer etter trekantmøte

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...