Husredaksjonen
Meny
BSU - Start boligsparingen tidlig

BSU - Start boligsparingen tidlig

Sterk prisvekst på boliger og krav om 15 prosent egenkapital ved søknad om boliglån skaper utfordringer for unge boligkjøpere. Det er viktigere enn noen gang å komme tidlig i gang med boligsparingen. 


– De unges kår i dagens boligmarked krever nye og mer målrettede tiltak på sparefronten. De som ikke helt og holdent kan lene seg på generøse foreldre må gjøre kraftige prioriteringer for å komme opp i sparebeløp som monner, sier forbrukerøkonom hos Nordea, Christine Warloe.

Sterk boligprisvekst gjør at BSU i praksis blir den eneste måten unge kan spare til bolig på uten at sparepengene rekker til færre og færre kvadratmeter. Skattefradraget og bankenes beste innskuddsrenter er en uslåelig kombinasjon, og gjør at BSU er den spareformen som best bevarer kjøpekraften på pengene dine.

Start tidlig
Fra du er 18 år og frem til du fyller 33 år er det mulig å spare gjennom BSU-ordningen. Til sammen kan du spare 150.000, som i følge reglene må brukes til boligkjøp. Regelen om at man maksimalt kan sette inn 20.000 kroner per år gjør at det er viktig å få fart på sparingen tidlig. Det tar minst 8 år å komme i mål med BSU.

Christine Warloe forteller at BSU-sparingen gjorde henne istand til å kjøpe bolig få år etter at hun var ferdig med studiene.

– I dag er kravene til egenkapital skjerpet for dem som søker om lån til bolig, og det er enda viktigere enn før å ha sparekapital. Skal man klare å opparbeide seg kapital i ung alder, bør man opprettholde en viss form for sparing også under utdanning, påpeker hun.

For mange unge vil målrettet sparing og budsjettdisplin være avgjørende for å komme seg inn i dagens boligmarked, sier forbrukerøkonom hos Nordea, Christine Warloe

Gode råd
Forbrukerøkonomen har følgende råd til den som er villig til å sette alle kluter til for å få innpass i boligmarkedet:

 • Spar i BSU med en gang du har skattbar inntekt. For full effekt av skattefradraget må du ha en inntekt på minst 56.000 kroner.
 • Ta en ekstrajobb. Som student kan du tjene opp til 145.400 kroner (2012) uten å få avkortning i støtten fra lånekassen.
 • Sett lånedelen av studiestøtten på en separat sparekonto. Prøv å bruke så lite som mulig. Med ekstrajobb og lavt forbruk bør det være mulig å klare seg med stipendet alene!
 • Smør brødskiva di sjøl. Hvis du bruker 50 kroner på strømat hver dag, så tilsvarer det 18.250 kroner i løpet av et helt år!
 • Utgifter til bolig er som regel største posten i budsjettet. Fortsett letingen etter et godt leieobjekt hvis du betaler høy husleie. Orienter deg blant venner og bekjente – de gode leiekontraktene går gjerne via kontakter. Bokollektiv gir som regel lavere boutgifter. I tillegg vil regningene for strøm, lisens og lignende kunne deles på flere.
 • Vurder å ta sommerjobb på studiestedet. Hvis det befinner seg mer enn 10 mil unna der du har folkeregistrert adresse (som regel hos mor og far) kan du få pendlerstatus. Les mer om hvordan du kan få trukket fra nærmere 7.000 kroner på skatten.
 • Sett opp eget budsjett og se hva du i dag bruker på for eksempel klær, kafé og reiser. Dette er poster som kan reduseres hvis du er villig til å prioritere!

LES OGSÅ: Få kontroll på økonomien

Maksimalt studielån
Forbrukerøkonom Christine Warloe anbefaler forøvrig studenter med sterk budsjettdisiplin om å låne maksimalt fra lånekassen og spare så mye av dette som mulig på høyrentekonto.

– Rentene på studielån begynner ikke å løpe før etter endt utdanning, og historisk sett er det et av de billigste lånene du kan ha. Den dagen du skal kjøpe bolig kan oppspart studielån inngå som egenkapital, sier økonomen.

Med økt økonomisk handlefrihet fra studielån mener hun unge studenter med arbeidsinntekt bør sette BSU-sparing på førsteplass.

– Studenter med stram økonomi har ofte ikke mulighet til å betale inn det årlige maksbeløpet på 20.000 kroner til sin BSU-konto. Dersom du har en arbeidsinntekt på minst 56.000 kroner, betyr det at du taper inntil 4.000 på å ikke benytte BSU-ordningen fullt ut, sier Warloe.

Disiplin
I tillegg til en gunstig rente har studielånet en “forsikringsdel” med sosial profil , som du må betale dyrt for ved ordinære låneopptak: Dersom du for eksempel blir ufør, arbeidsledig, rammes av sykdom eller andre forhold som gjør deg ute avstand til å betjene lånet, fryses renten.

Forbrukerøkonomen understreker at opptak av studielån i denne sammenheng krever sterk disiplin: – Går studielånet til forbruk og impulskjøp blir situasjonen motsatt. Da drar man med seg en gjeldsbyrde når man skal etablere seg, advarer Warloe.

Hun mener foreldre har en viktig rolle i å skape de rette holdningene hos unge studenter. – Ungdom utsettes for et stort kjøpepress, og noen vil nok ikke klare å motstå fristelsen dersom de har penger på konto. Diskuter økonomi med barna, og hjelp dem til å se 10 år frem i tid, sier Warloe.

LES OGSÅ: Egenkapitalkravet: Din egeninnsats kan bli din egenkapital!

Sjekk mulighetene
Skulle du ha penger å plassere etter ha betalt inn maksimalt på BSU, er det viktig å finne de beste sparealternativene. Sjekk gjerne rentebarometeret hos Norsk Familieøkonomi (www.norskfamilie.no) for å finne de beste tilbudene.

DNB går nå for eksempel ut og frir til unge BSU-sparere med tilbud om å spare 30.000 ekstra pr år. Ordningen som kalles BSU 2.0 gir naturligvis ingen skattefordel, siden dette er styrt av myndighetene. Derimot får du samme gode rente (4,7 % pr 1. juni) som på BSU-konto. Det er grunn til å tro at flere banker vil komme på banen med gode tilbud rettet mot denne gruppen.

I forhold til finansiering vil vi også trekke frem Etableringslån og finansiering fra Husbanken som gunstige alternativ for unge som vil etablere seg på boligmarkedet.

LES OGSÅ: Husbanken eit marknadskorrektiv og bustadsosialt verktøy

FAKTA OM BOLIGSPARING FOR UNGE (BSU)

Boligsparing for Unge (BSU) tilbys av de fleste banker i Norge. Spareformen gir skattefordeler samt rentebetingelser som normalt er betydelig bedre enn vanlige høyrente- og sparekonti.

 • Maksimalt innskudd per år er kr 20 000.
 • Du får 20 % av årlig innskudd som fradrag i inntektsskatt, altså opptil kr 4000.
 • Maksimalt innskudd totalt som gir skattefordeler er kr 150 000.
 • Du kan spare på BSU til og med det året du fyller 33 år. Skattefordelen kan kun utnyttes fra og med det inntektsår man fyller 13 år.
 • Sparebeløpet kan bare brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis pengene brukes på noe annet, må den samlede skattefordel som er oppnådd gjennom hele spareperioden tilbakebetales ved neste skatteoppgjør.
 • Avtale om BSU kan kun inngås én gang.
 • BSU-avtalen må inngås før kjøpet av bolig finner sted.
 • Du bestemmer selv om du vil spare regelmessig, for eksempel med månedlige trekk fra lønnskonto, eller om du vil sette sparebeløpet inn i en engangssum.
 • Har du først tatt ut penger fra BSU, sperres kontoen for senere innskudd. Ha derfor alltid minst en ekstra sparekonto i tillegg.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ

HVOR MYE MÅ JEG SPARE?

Her er noen eksempler fra Nordea som viser hvordan sparing slår ut i forhold til tidsrom og beløp :

Du skal kjøpe 30 kvm om 5 år 10 år
Pris (Oslo) 1.690.000 2.160.000
15% egenkapital 253.500 324.000
Månedlig sparing 3.755 2.128


Du skal kjøpe 50 kvm om 5 år 10 år
Pris (Oslo) 2.810.000 3.590.000
15% egenkapital 421.500 538.500
Månedlig sparing 6.244 3.537

(Boligpriser: NEF, boligprisvekst satt til 5%, avkastning på linje med BSU-rente (4,65%)).

Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...