Husredaksjonen
Meny
Stor gjestfrihet i et passivhus

Stor gjestfrihet i et passivhus

– Drømmen var å bygge et godt funksjonelt hus kombinert med høyt fokus på energisparing, sier Charlotte (27) og Ruben Tegnander Haneberg (29).  I midten av april flytter de inn i nytt hus i Flekkefjord sammen med 2 barn i alderen 2,5 år og 1 mnd.


Valg av tomt
– Vi ønsket å bo i et trivelig boligfelt med mange barnefamilier, sier Charlotte. Ved å slå sammen to tomter fikk vi en flott tomt i Rauli med mange kvaliteter som gode solforhold, fin utsikt, nærhet til turterreng, kort vei til sentrum, skole og barnehage.

Mange tilpasninger i et funksjonelt hus
– Vi brukte mye tid til å planlegge utformingen av huset både innvendig og utvendig. Vi tok utgangspunkt i husmodellen Karma hos Hellvik Hus sier Charlotte, opprinnelig fra Stavanger. Vi får mye besøk så huset måtte ha gode romløsninger til gjestene. Oppe har vi oppholdsrommene og gjestesoverom pluss egen TV-stue. Nede er våre soverom.

Det er lagt vekt på at huset skal være moderne i en funksjonell stil der enkelt vedlikehold har vært viktig, sier Charlotte.

Passivhus – et viktig miljøvalg
Ruben, som til vanlig jobber som elektriker, har en særlig stor interesse for gode energisparende løsninger i boliger.

– Valget med å bygge et Passivhus var motivert ut fra at vi ønsket å redusere strømforbruket fra 25.000 kWh for en vanlig bolig til ca. 13.000 i et Passivhus. Vi regner med å bruke ca. 15 år for å betale ned de mer-investeringene som er gjort ved å bygge et Passivhus.

Energisparingen blir gjort ved at huset gjøres tettere, det er lagt inn mer isolasjon, varmegjenvinning i ventilasjonsanlegget og ved å bruke varmen fra solfangere i noen av vinduene til oppvarming av vann. I tillegg blir varmen gjenvunnet fra dusjvannet. Det blir også installert varmepumpe for å foreta resten av oppvarmingen av boligen.

Et pilotprosjekt
– I denne regionen er vårt hus det første Passivhuset som blir oppført. Vi undersøkte derfor om det fantes støtteordninger som kunne hjelpe til med finansieringen av prosjektet. Vi fikk etter hvert støtte gjennom Enova, som arbeider for å få til effektive og gode klimaløsninger i boligen. Vi har i tillegg fått tilskudd fra Husbanken til å installere måleutstyr til overvåking av innemiljø og strømforbruk.

I 2013 utlyste NorDan en konkurranse om å delta i et pilotprosjekt som innebar installasjon av solfangere integrert i vinduskarmen. Det kom inn 50 søknader og like før jul fikk vi beskjed om at vi, sammen med et annet boligprosjekt, var valgt ut som pilotprosjekt. Det var den største julegaven vi fikk det året.

Gode erfaringer i byggeprosessen
– Vi valgte å bruke Hellvik Hus Flekkefjord som byggefirma med bakgrunn i at de hadde den rette tomten for oss, tilbød stor fleksibilitet i utforming av boligen og har lang erfaring i byggebransjen. Noen utfordringer har det vært i at enkelte ting under planleggingen gikk litt senere enn vi hadde tenkt oss, men i det store og hele har byggeprosessen gått veldig greit, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Byggeprosessen fra A til Å

Følg byggeprosessen
– Enova og NorDan har oppfordret oss til å fortelle om de erfaringene vi har gjort med bygging av et Passivhus. Vi har derfor laget en egen webside med bilder og informasjon om de løsninger som vi har valgt, sier Ruben: http://passivpluss.no/

Innflytting i april.

Om litt over to måneder flytter familien på 4 inn i den nye boligen.

– Dette har vi drømt om lenge, sier Charlotte. Det har vært mye arbeid både med planlegging og gjennomføring av byggeprosessen, men nå ser vi frem til å ta i bruk drømmeboligen.

Charlotte og Ruben har samarbeidet godt med å realisere boligen.

– Ruben har tenkt mest på de tekniske løsningen, men jeg har vært mer opptatt å få på plass gode funksjonelle løsninger. Vi er begge opptatt av de utfordringer det ligger i å bedre miljøet gjennom energisparing. Det er derfor ekstra spennende å være med å bygge et Passivhus, smiler Charlotte og Ruben.

LES OGSÅ: Andre gang med Hellvik Hus ble drømmehuset og Storfamilien stortrives i stort hus

 

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv
Bygge hus

Etter 23 år i storbyen flyttet familien Brunvand til Søgne. Det ble startet på et helt nytt liv

Da Tanya og Sindre Brunvand bestemte seg for å flytte til et helt nytt hus i roligere omgivelser kikket de i ett år. ...
I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund
Bygge hus

I dette huset fra Hellvik Hus har familien Galdal trivdes fra første stund

Etter å ha flyttet noen ganger trengte familien Galdal et fredelig og fint sted å bo med godt miljø for både små og...
Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane
Bygge hus

Samarbeid nøkkelen til suksess i Smååsane

Tett samarbeid mellom velforening, grunneier og utbygger sørger for et unikt bomiljø i Smååsane i Vennesla. Det har...