Husredaksjonen
Meny
Skjeggkre: Et økende problem i norske boliger

Skjeggkre: Et økende problem i norske boliger

Selv om de er små og gjør forholdsvis lite skade er det ikke kjekt å få skjeggkre i hus.


Det er bare gått noen få år siden det vingeløse insektet skjeggkre først ble oppdaget i Norge i 2013, men på den korte tiden har skjeggkreet rukket å bli et økende problem i norske boliger.

Normalt vil ikke et skjeggkre føre til fysisk skade i en bolig, men det udelikate utseendet gjør at skjeggkreet først og fremst er en psykisk belastning for beboere.

Spiser cellulose

Et voksent skjeggkre bli opp til 19 millimeter langt, mens nymfer varier fra bare et par millimeter til ti millimeter. De to lange antennene og de tre lange haletrådene gjør skjeggkreet enkelt å kjenne igjen, selv om det ofte forveksles med sølvkre.

For å overleve spiser skjeggkreet både plante- og dyrematerialer, som brødsmuler og andre matrester, tørre blader, mel og døde insekter. I tillegg spiser skjeggkreet lim og papir med mye stivelse og cellulose. Skjeggkreet lever kun innendørs, og er aktivt i mørket.

Derfor oppdages det som regel når man skruer på lyset om morgenen eller på natta.

Kan formere seg raskt

For å formere seg er skjeggkre avhengig av varme og fuktige omgivelser. Skjeggkreet trives best når temperaturen ligger rundt 24 til 26 grader. Mens et skjeggkre i normale omstendigheter trenger tre år for å utvikle seg fra egg til voksen, kan et skjeggkre som lever i en temperatur på 24 grader bli kjønnsmodent på 18 måneder.

I slike omgivelser formerer skjeggkreet seg raskt.

Kartlegging i skjeggkreskadde boliger viser typisk av det er flere skjeggkre i områdene rundt våtrom. Skjeggkreene utvikles ikke i selve våtrommet, men i konstruksjonene som grenser mot våtrommet.

Temperatursensitivt

Skjeggkreet er følsomt for både for lave og for høye temperaturer. Ved temperaturer under 14 grader begrenses utvikling og aktivitet, mens det samme gjelder for temperaturer over 26 grader. Et skjeggkre dør etter en time om temperaturen er over 41 grader.

Likevel er det vanskelig å bekjempe skjeggkre med oppvarming eller nedkjøling av boligen. Heller ikke generell bruk av insektgift er anbefalt, selv om et målrettet, avgrenset bruk kan være aktuelt når en har lokalisert hvor insektene formerer seg.

Limfeller kan i mange tilfeller hjelpe til med å holde bestanden nede, men det er i det hele tatt vanskelig å bekjempe skjeggkre.

Bevisbyrde hos forbruker

Fordi skjeggkreet regnes som et nytt skadedyr i Norge mangler det mye kunnskap om skjeggkresmitte i boliger, og det er huseier som har bevisbyrden ved reklamasjon.

Per i dag finnes ingen metoder for å fastslå hvordan spredning av skjeggkre skjer. Basert på den tilgjengelige kunnskapen som finnes virker det like sannsynlig at huseier selv har bragt skjeggkre inn i boligen, som at entreprenøren har gjort det, skriver Boligprodusentenes forening.

Foto: Mycoteam

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Med mye egeninnsats og stor arbeidslyst sikret Robert drømmehuset
Bygge hus

Med mye egeninnsats og stor arbeidslyst sikret Robert drømmehuset

Det er ikke enkelt å finansiere eget hus når en knapt har fylt 20 år. Robert Egedal klarte det.
TEK17 for boliger: Dette trenger du å vite
Lover og regler

TEK17 for boliger: Dette trenger du å vite

Ny byggteknisk forskrift sørger for enda bedre boliger. Her er oversikt over noen av de mest sentrale punktene i TEK1...
Familien Sinnes nyter hverdagen i nytt hus
Bygge hus

Familien Sinnes nyter hverdagen i nytt hus

Det tok mange år fra ideen dukket opp til huset ble en realitet, men nå som familien Sinnes endelig har flyttet inn i...