Husredaksjonen
Meny
Skjeggkre: Et økende problem i norske boliger

Skjeggkre: Et økende problem i norske boliger

Selv om de er små og gjør forholdsvis lite skade er det ikke kjekt å få skjeggkre i hus.


Det er bare gått noen få år siden det vingeløse insektet skjeggkre først ble oppdaget i Norge i 2013, men på den korte tiden har skjeggkreet rukket å bli et økende problem i norske boliger.

Normalt vil ikke et skjeggkre føre til fysisk skade i en bolig, men det udelikate utseendet gjør at skjeggkreet først og fremst er en psykisk belastning for beboere.

Spiser cellulose

Et voksent skjeggkre bli opp til 19 millimeter langt, mens nymfer varier fra bare et par millimeter til ti millimeter. De to lange antennene og de tre lange haletrådene gjør skjeggkreet enkelt å kjenne igjen, selv om det ofte forveksles med sølvkre.

For å overleve spiser skjeggkreet både plante- og dyrematerialer, som brødsmuler og andre matrester, tørre blader, mel og døde insekter. I tillegg spiser skjeggkreet lim og papir med mye stivelse og cellulose. Skjeggkreet lever kun innendørs, og er aktivt i mørket.

Derfor oppdages det som regel når man skruer på lyset om morgenen eller på natta.

Kan formere seg raskt

For å formere seg er skjeggkre avhengig av varme og fuktige omgivelser. Skjeggkreet trives best når temperaturen ligger rundt 24 til 26 grader. Mens et skjeggkre i normale omstendigheter trenger tre år for å utvikle seg fra egg til voksen, kan et skjeggkre som lever i en temperatur på 24 grader bli kjønnsmodent på 18 måneder.

I slike omgivelser formerer skjeggkreet seg raskt.

Kartlegging i skjeggkreskadde boliger viser typisk av det er flere skjeggkre i områdene rundt våtrom. Skjeggkreene utvikles ikke i selve våtrommet, men i konstruksjonene som grenser mot våtrommet.

Temperatursensitivt

Skjeggkreet er følsomt for både for lave og for høye temperaturer. Ved temperaturer under 14 grader begrenses utvikling og aktivitet, mens det samme gjelder for temperaturer over 26 grader. Et skjeggkre dør etter en time om temperaturen er over 41 grader.

Likevel er det vanskelig å bekjempe skjeggkre med oppvarming eller nedkjøling av boligen. Heller ikke generell bruk av insektgift er anbefalt, selv om et målrettet, avgrenset bruk kan være aktuelt når en har lokalisert hvor insektene formerer seg.

Limfeller kan i mange tilfeller hjelpe til med å holde bestanden nede, men det er i det hele tatt vanskelig å bekjempe skjeggkre.

Bevisbyrde hos forbruker

Fordi skjeggkreet regnes som et nytt skadedyr i Norge mangler det mye kunnskap om skjeggkresmitte i boliger, og det er huseier som har bevisbyrden ved reklamasjon.

Per i dag finnes ingen metoder for å fastslå hvordan spredning av skjeggkre skjer. Basert på den tilgjengelige kunnskapen som finnes virker det like sannsynlig at huseier selv har bragt skjeggkre inn i boligen, som at entreprenøren har gjort det, skriver Boligprodusentenes forening.

Foto: Mycoteam

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...