Husredaksjonen
Meny
Hvilken bolig bør du velge?
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Hvilken bolig bør du velge?

Når du leter etter det perfekte huset for deg og familien din har du mange valg og muligheter. Samtidig må du ta hensyn og planlegge fremtiden, dere skal jo bo i huset gjennom de ulike fasene i livet: Fra dere er småbarnsforeldre, via å ha tenåringer som krever mye plass og fortsette å trives etter at de har forlatt redet. Og mens vi snakker om fremtiden – har du tenkt på å bygge passivhus eller bolig med smarthusteknologi?


Slik finner du drømmehuset
Det begynner som regel med å se i huskataloger og på nettet, og etter en lang jakt finner du endelig huset du vil ha. Men har du tenkt på hvilket hus som passer på tomten din, og om det finnes regler for hva du kan og ikke kan bygge? Husk at det er med hus som med mennesker – det er det indre som teller, så vær praktisk og tenk fremover når du skal velge romløsning. Trenger du flere god råd før du kjøper drømmehuset? Du finner dem i denne artikkelen.

Hva kan du bygge på tomten?
Det er de evige spørsmålene: Skal huset tilpasses tomten, eller omvendt? Vet du også hvilke reguleringsbestemmelser som gjelder der dere skal bo? Kan du bygge alle typer hus? Hva med sol og vindforhold? Passer huset til terrenget? Kjenner du til utnyttelsesgraden på tomten din? Kan du få dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene? Alt dette kan du lese om her.

Dette er universell utforming
Målet med universell utforming er å kombinere godt design med brukervennlighet – det skal tas hensyn til alle. Det skal blant annet være enkelt å ta barnevognen inn og ut, det skal være et godt inneklima, god belysning og en logisk planløsning. Hvis du bygger ny bolig eller bygger om din eksisterende til universell utforming, er sjansen stor for at du får igjen investeringen når du skal selge. Nysgjerrig på å vite mer? Da kan du lese om universell utforming her.

Hva er et smarthus?
Et smarthus er et intelligent hjem som gir deg et enklere liv, færre bekymringer og mer trygghet. Det er spekket med teknologi som ikke bare tenker for deg, men også tenker som deg. Kjernen er det som kalles “Internet of Things” – ting du har i huset er koblet opp mot internett og snakker sammen: Kaffetrakteren setter seg på i det du våkner, huset ditt bruker mindre energi når du ikke er til stede, og dørlås og vinduer kan fjernstyres. Og dette er bare noen eksempler.

Hva er et passivhus?
Dette er boliger som kun trenger ca halvparten av energibehovet ved å ha bedre isolasjon, ventilasjon, varmegjenvinning, vinduer og dører – samt færre luftlekkasjer. Alt i alt er dette med på å sikre lavere energikostnader. Derfor holder et passivhus bedre på varmen hvis strømmen skulle gå en varm vinterdag. Kanskje du skal investere i et passivhus når du skal bygge nytt? Dette kommer nemlig til å bli fremtidens forskriftskrav. Her får du vite mer om passivhus.

Les også om Charlotte og Ruben, som valgte passivhus da de skulle bygge bolig. Å bygge passivhus er dyrere, men takket være blant annet lavere strømforbruk regner de med å få betalt ned ekstrainvesteringene i løpet av 15 år.

Modellene du finner hos Hellvik Hus kan tilpasses de fleste behov, både når det gjelder tomt, utforming og innhold. Noen modeller kan også bygges som passivhus.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...