Husredaksjonen
Meny
Hjelp, vi skal bygge bolig!
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Hjelp, vi skal bygge bolig!

Hvor lang tid tar det å bygge et hus og hva skjer underveis i byggeprosessen? Hva kan du forvente av husleverandøren og hva bør du være forberedt på? Dette er spørsmål alle som skal bygge bolig stiller. Svaret er at ingen prosesser er like, men overlater du jobben til en profesjonell husleverandør med en dyktig byggeleder kan du slappe av og vite at du er i trygge hender.


Byggeprosessen, tid og forventninger
Det er vanlig å regne at det tar ett år å bygge et hus, og hvis du vil lese mer om byggetiden og hva den innebærer kan du gjøre det her.

Selve prosessen kan deles inn i fire faser:

Fase en er tiden fra du kontakter byggefirmaet til kontrakten er underskrevet. Etter dette går dere gjennom hustegningene og justerer der det er ønskelig. Kanskje dere ønsker et soverom ekstra eller vil ha en utleiedel?

Fase to er fra kontrakten er underskrevet og tiden frem til byggestart. Det er også i denne fasen dere har trekantmøte mellom deg, selger og byggeleder. Selve oppstarten er som regel regnet fra den dagen kommunen har gitt tillatelse til å sette i gang arbeidet.

Fase tre er selve byggeprosessen. Det er vanlig å regne 70 dager til grunn- og murarbeid, 45 dagers bestillingstid og kontroller, 200 dager til selve oppføringen av huset og 40 dager til malearbeid

Fase fire er rett og slett resten av tiden dere bor i huset. Det er for øvrig vanlig at byggefirmaet tar kontakt for å kunne foreta en ettårsbefaring. Etter denne har du reklamasjonsrett i fem år.

Her kan du lese mer om de fire fasene og hva du og byggefirmaet kan forvente av hverandre.

Hvis du ønsker å vite om byggeprosessen fra A til Å kan du klikke her.

Hva gjør byggelederen?
Under trekantmøtet i fase to hilser dere på byggelederen, som dere også kommer til å ha møter med jevnlig underveis i byggeprosessen. Byggelederen har tre roller som du kan lese mer om her.

Husk å få alt skriftlig!
Fordelene med Bustadoppføringslova for deg som skal engasjere byggefirma er at den er laget slik at det ikke er mulig å gjøre avtaler som er dårligere for deg enn det som står i loven. For flere gode råd om avtaler og kontrakter kan du klikke her.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...