Husredaksjonen
Meny
Har du råd til å bygge bolig?
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Har du råd til å bygge bolig?

Når du skal bygge bolig kan det være vanskelig å få totaloversikt over kostnadene. Derfor er det viktig at du får satt opp et skikkelig budsjett der absolutt alt er inkludert. Bruker du husleverandøren din til å gjøre dette for deg, vil det spare deg for både tid og unødvendige ekstrautgifter senere.


Budsjett og kostnader
Det er mer enn tomten, boligen, graving, grunnmur, maling, kjøkken og bad som koster når du bygger. Du må også huske utgifter til blant annet vann, kloakk, elektrisitet, bredbånd og radonsikring. Vil du vite mer? Da kan du lese om hvordan du får bedre oversikt på økonomien.

For å få kontroll på kostnadene kan du også bestille en budsjettgjennomgang med Hellvik Hus.

Når alle kostnadene er på plass kan du ta med budsjettet til banken for å få et finansieringsbevis. Hva et finansieringsbevis inneholder får du vite mer om her.

Tilvalg og oppgraderinger
Det er ikke uvanlig å ombestemme seg en eller flere ganger for løsninger og produkter i løpet av byggeprosessen. “Hemmeligheten” bak å unngå ekstra kostnader er at du har bestemt deg før trekantmøtet mellom deg, husleverandøren og byggelederen. Hvilke rettigheter har du i henhold til loven om å foreta endringer? Alt dette kan du lese mer om her.

Spar penger på egeninnsats
Etter at Finanstilsynet innførte et egenkapitalkrav på 15 prosent ved kjøp av bolig har det blitt vanskeligere for mange å komme inn på markedet. Men hvis du er nevenyttig og i tillegg har mange venner eller gode naboer som vil stille på dugnad, kan du spare mye penger.

Noe må du overlate til proffene, men det er mye du kan gjøre selv. Visste du også at egeninnsats gjør at du kan få høyere lån?

Utleiedel er smart
Om boligen du vil bygge ligger utenfor kostnadsrammen kan en utleiedel være sikkerheten banken trenger for å få lånet i boks. Å leie ut kan også være med på å finansiere fritidsbolig, reiser, pensjon eller sparing til barna. Hvis verdien på utleiedelen er lik eller lavere enn verdien på resten av boligen er inntektene i tillegg skattefrie. Det gir også en ekstra trygghet å vite at en utleiedel gir øker verdien på boligen din. Her kan du lese om flere fordeler med utleiedel.

Husbanken kan hjelpe
Vil ikke banken din innvilge lån? Da kan Husbanken være et alternativ. De kan tilby startlån via kommunen din hvis du ikke kommer inn på boligmarkedet på grunn av for eksempel lav inntekt og svak økonomi. Førstegangskjøpere blir prioritert, så om du er i “målgruppen” får du vite hvordan du kan få hjelp av Husbanken ved å lese denne artikkelen.

Utleiedel, egeninnsats, tilvalg, oppgraderinger og oppussing – eller ikke: Husk å ta alle kostnader og besparelser med i regnestykket når du skal kjøpe bolig, uansett om den er ny eller brukt.

TING DU MÅ HUSKE Å TA MED I BOLIGREGNESTYKKET

  • Når du bygger betaler du kun dokumentavgift på tomten – ikke boligen.
  • Du behøver ikke å pusse opp i ny bolig, inneluften er bedre og nye forskrifter er fulgt.
  • Hellvik Hus kan sette opp budsjett sammen med deg.
  • Jo tidligere i prosessen du bestemmer deg for endringer, desto billigere blir det.
  • Du kan få høyere lån med egeninnsats og utleiedel.
  • Sjekk om du kvalifiserer til startlån i Husbanken!

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...