Husredaksjonen
Meny
Er du på jakt etter tomt?
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Er du på jakt etter tomt?

Å finne tomt til boligen du skal bygge kan by på mange utfordringer, men når du endelig står med skjøtet i hånden er det verdt alt arbeidet. Vet du hvordan du går frem for å finne en tomt, og hva du bør tenke på når du skal velge hus? Og hva betyr alle ordene og forkortelsene du kommer over når du skal kjøpe tomt og bygge bolig?


Hvordan finner du drømmetomten?
For å finne den kan du lete flere steder: Hos kommunen, lokale eiendomsmeglere og byggefirmaer, og selvsagt på Finn.no. Du kan også se etter prosjekter og tomter hos Hellvik Hus. I tillegg er det smart å bruke nettverket ditt. Jo flere som vet at du ser etter tomt, desto bedre er det. Ønsker du flere tips? Da kan du lese om det her.

Fremmedord og forkortelser
De første begrepene du møter når du leter etter leter tomt er gjerne Matrikkel og Grunnbok. Vet du hva disse betyr? Du har kanskje hørt om gnr og bnr, men hva betyr snr, fnr og knr? I rekkefølge betyr det gårdsnummer, bruksnummer, seksjonsnummer, festenummer og kommunenummer. Dette kan du lese mer om i sentrale begreper du bør vite om når du ser etter tomt og bolig.

Byggeklausul
En tomt kan ha en byggeklausul som innebærer at husbygging og arbeid skal utføres av en eller flere bestemte leverandører. Sjekk med leverandøren hvilken bolig som er mulig å bygge på tomten din, og til hvilken pris. Vet du om du kan kjøpe deg fri fra en byggeklausul?

Huset må passe til tomten
Det er ikke sikkert drømmeboligen passer på enhver tomt. Det er heller ikke sikkert det er lov å bygge den funkisperlen du ønsker deg. I tillegg kan det være mye du må sette deg inn i, som reguleringsbestemmelser, utnyttelsesgrad og hvor høyt du kan bygge.

Alt dette og mere til kan husleverandøren din hjelpe deg med. De kan også hjelpe deg med å velge en annen bolig, eller se på muligheten til å tilpasse boligen du ønsker deg til tomten din?

Har du kontroll på det du kan lese om i artiklene vil du garantert få både tomt og hus som vil gi deg glede i mange år fremover. Lykke til med tomtekjøpet ditt!

HVA DU MÅ VITE FØR DU KJØPER TOMT

  • Søk etter tomter hos kommunen, eiendomsmeglere, byggefirmaer og på Finn.no.
  • Sett deg inn i alle forkortelser og begreper, og lær deg de som er relevante for din tomt.
  • Undersøk om tomten er omfattet av en byggeklausul.
  • Sjekk tomten for radongass.
  • Få hjelp av husleverandøren din til å tilpasse eller velge riktig hus på tomten.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog
Siste artikler
Velg riktig trapp til ditt hjem
Planlegging og tips

Velg riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er nyttige tips på veien mot trappen som...
Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy
Bygge hus

Rev den gamle hytta og bygget ny i familieparadiset på Justøy

Da familiehytta fra 1957 begynte å vise litt for mange tegn på alderdom, bestemte Hugo Fast seg for at han måtte rive...
Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane
Bygge hus

Familien Robstad fant drømmetomt med utsikt på barnevennlige Smååsane

Da familien Robstad skulle flytte fra Alta i nord til Vennesla i sør var det viktig å finne et hus hvor barna ville...