Husredaksjonen
Meny
Stor interesse for nye hytter

Stor interesse for nye hytter

Bygging av ny hytte er for mange den store drømmen. I Norge er det godt over 420.000 fritidsboliger og den årlige tilveksten er stor.


Hovedtyngden av hyttene i Norge ligger på Østlandet og Sørlandet. Størrelsen og komforten har endret seg mye de senere årene.

 

Mindre boliger – større hytter

Tradisjonelt har størrelsen på fritidsboligene vært langt mindre enn boligen. Det var også stor forskjell på standarden i boligen og på hytta. Utedo, ikke innlagt vann, dårlig isolering, små soverom, enkel konstruksjon, lite kjøkken og stue, var nærmest standarden.

Fra 1980 og frem til i dag har dette endret seg kraftig. Arealet på fritidsboligene har nærmet seg boligen, og det er nå liten forskjell i størrelsen på den nye boligen og hytta. I tillegg har komforten i hytta endret seg mye.

 

Fra sesong til helårsbruk

Før var bruken av hyttene gjerne svært sesongbetont. Hytta på fjellet ble brukt i ski- og jaktsesongen, mens hytta ved sjøen ble brukt i sommermånedene. Større krav til byggeteknikk og mange ønsker fra kundene, har gjort helårsbruk mulig.

Om lag 20 prosent av dem som eier en bolig, eier også en hytte. 4 av 10 nordmenn sier at de har tilgang til å bruke en hytte. I dag har det å eie en hytte blitt en reell mulighet for nesten alle som ønsker det.

 

Travel hverdag

Det å dra på hyttetur var mer krevende før i tiden, og inkluderte gjerne mye pakking, sparsommelig utrustede hytter og dårlig fremkommelighet. Samtidig var det en egen sjarm med de gamle hyttene. Det skulle være en betydelig forskjell på livet hjemme og i hytta på fjellet eller ved fjorden.

I en travel hverdag har ønsker og krav endret seg mye. I dag skal det være enkelt å forflytte seg fra boligen til hytta. Ofte er det slik at komforten nesten er bedre på hytta.

Mange ønsker seg et stort kjøkken, mange sengeplasser, romslige oppholdsrom, innholdsrike boder og fine bad. Gjerne også badstue eller utendørs jacuzzi i tillegg.

 

Beliggenhet

Tidligere har det vært forholdsvis enkelt å skaffe seg en tomt enten som selveier eller tomtefester. Kravene var enkle: enten på fjellet eller ved sjøen med god utsikt.

I dag har det blitt langt vanskeligere å få seg en tomt, blant annet på grunn av økte krav til vern langs kysten. Imidlertid finnes det både store og små hyttefelt overalt i landet. Her har du muligheten til å skaffe deg en tomt, ofte som selveier.

Mange fordeler med hyttefelt. Med hytter i et tomtefelt har utbygger tenkt gjennom mye av det som er viktig før byggingen

starter. Reguleringsplanen er godkjent med tomtedelingsplan, veier, vann- og kloakk. Dermed blir dette rimeligere når flere deler på kostnadene.

Utbygger har i mange tilfeller spesialtegnet flere hyttealternativer. Her kan størrelse og innhold i de enkelte hyttene variere. Prismessig blir dette også rimeligere, fordi ferdigtegnede og prosjekterte hytter i samme felt gjør byggingen enklere. I tillegg blir selve hyttebruken enklere med felles vedlikehold av veiene, snøbrøyting, søppelhåndtering og lignende.

 

Den gode hytteopplevelsen

I en travel hverdag med jobb, skole og mye som skal følges opp for hele familien, har gode hytteopplevelser blitt svært viktig. Hytta har blitt fristedet der familie og venner møtes og kan tilbringe fine helger og ferier sammen.

Valg av hytte på fjellet eller ved sjøen gjøres i stor grad ut fra hva fritiden brukes til. På en hytte finnes gjerne et stort utvalg av spennende aktiviteter som jakt, fiske, fotturer, skiturer og gode matopplevelser.

For den nevenyttige er det alltid noe å finne på med snekring, muring og maling. En hytte skal man aldri bli helt ferdig med, heter det. Det er alltid noe å finne på.

Hyttekatalogen er en god start på byggeprosessen. Sjøkant, Svaberg, Moltemyr, Silkeføre, Lanterne og Havblikk er navnet på noen av de hyttene du finner i hyttekatalogen til Hellvik Hus.

I tillegg til mange flere hyttemodeller, finner du bilder til inspirasjon og ideer til din nye hytte. Byggefirmaet hjelper deg gjerne med å virkeliggjøre din drøm om en ny hytte der du måtte ønske det. Velkommen til en god hytteprat.

 

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...