Husredaksjonen
Meny
Slik jakter du på drømmehuset

Slik jakter du på drømmehuset

Hvordan finner du det huset som er akkurat helt aldeles perfekt for deg og dine? Enkelt, tenker du kanskje – det er bare å kaste seg over pc-en, google i vei og bestille huskataloger fra diverse byggefirma. Så er det bare å kose seg – bla, kikke, peke, prate og bli enige.


For de fleste er det ikke fullt så enkelt. Man graver videre, dypere, søker inspirasjon i boligmagasiner, kikker i bildegallerier og ser på hva andre har bygget. Man legger gjerne søndagsturen innom et nytt byggefelt. Eller man ber husleverandøren om en visning i en aktuell ferdig bygget bolig.

Ofte er det å finne drømmehuset en prosess som tar tid og faktisk krever litt modning. En opplever gjerne at smaken og ønskene forandrer seg underveis i prosessen. At det er mange forhold en må ta stilling til. Og at det fins rammebetingelser som ofte setter begrensinger for ønsker og valg.

Hva må en ta hensyn til?
Tomten er nok den aller viktigste faktoren. Den legger føringer på hvilket hus du kan bygge. Det beste resultatet oppnår du om du tilpasser huset til tomten og ikke omvendt.

Har tomten byggeklausul er du begrenset til hva utbyggeren kan tilby. I noen tilfeller åpner utbygger for å kjøpe ut klausulen.

Kommunen har ofte lagt føringer som begrenser hvordan, hva og hvor en kan bygge, gjennom reguleringsbestemmelser for ulike boligområder. Er reguleringsbestemmelsene strenge, får du kanskje ikke bygge det svære herskapshuset du har drømt om, eller funkisboligen din med flatt tak.

Selv om du ikke blir begrenset av reguleringsbestemmelser, bør du likevel ha et helhetsperspektiv og ta hensyn til omgivelsene i ditt valg av bolig. Det er viktig at boligen din spiller på lag med omgivelsene – ikke alle boliger/stilarter fungerer like bra i alle miljøer.

Fasade og planløsning
I jakten på drømmeboligen er hovedfokuset gjerne på den utvendige fasaden – hvordan skal huset se ut? Funkis eller klassisk stil? I virkeligheten er det likevel sånn at husets innvendige egenskaper er det som til syvende og sist teller mest.

Hvordan boligen er planlagt og fungerer i det praktiske livet har stor betydning for om du til slutt virkelig ender opp med drømmeboligen. Tenk gjerne på at boligen skal følge en gjennom ulike livsfaser og ulike behov.

Skreddersøm
Det er helt normalt at det gjøres tilpasninger av boligen i tråd med dine ønsker å behov. Men som oftest er standardløsninger godt gjennomtenkt ut fra flere forhold. Derfor er det lurt å tenkte nøye gjennom saken før en eventuelt går i gang med de helt store endringene.

Mange går i fellen og endrer så mye at de til sutt ender opp med en bolig som ikke er i nærheten av det vakre uttrykket de i utgangspunket falt for. Det kan være lurt heller å starte med å be om å få se hva andre kunder har gjort av tilpasninger, og lytte til gode råd fra boligkonsulenten eller arkitekten.

Helt til slutt: Her er noen linker til nettsider som gir en god oversikt over norske husleverandører. God boligjakt!

LES OGSÅ: Hvordan finne drømmetomta

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...