Husredaksjonen
Meny
Med mye egeninnsats og stor arbeidslyst sikret Robert drømmehuset

Med mye egeninnsats og stor arbeidslyst sikret Robert drømmehuset

Det er ikke enkelt å finansiere eget hus når en knapt har fylt 20 år. Robert Egedal klarte det.


- Dette er hjemme for meg. Her har jeg hatt en fin oppvekst. Jeg kan ikke tenke meg å bo noe annet sted, sier Robert Egedal (23) fra Løyning, et kvarters kjøring opp i heia fra Flekkefjord sentrum.

Selv om veien til Flekkefjord er kort, er Løyning et relativt øde sted omtrent 300 meter over havet, med en liten smal vei, biler med firehjulstrekk og nydelig, fri natur av den typen som gir ro i sjelen.

Kretsen kan skilte med en befolkning på omtrent 30 stykker, og en av de er altså Robert. Han vokste opp på gård her, med foreldre og to brødre, mopeder, biler, snekring, jakt og mye lek utendørs.

- Vi har alltid noe å gjøre her, fortsetter Robert.

Et kvarter fra Flekkefjord ligger LøyningDet ser kanskje øde ut, men Løyning ligger en kort kjøretur fra Flekkefjord sentrum.

Alltid vært nevenyttig

Til daglig jobber Robert som maskinfører for Bertelsen & Garpestad. Det betyr at han med jevne mellomrom reiser fra sted til sted i Norge for å arbeide med nye samferdselsprosjekter.

For tiden er arbeidsstedet Kongsberg. Fire dager på jobb, tre dager hjemme. Det passer Robert midt i blinken.

Snekkerne fra Hellvik Hus leverte huset isolert og ferdig utvendig.

 

Slik var det også da han bestemte seg for å bygge nytt hus, i en alder av 20.

- Men det er ikke enkelt å finansiere et helt hus selv når man er så ung, og i tillegg er single. Jeg har alltid vært flink til å spare penger, men likevel måtte løsningen bli at jeg gjorde mye av arbeidet selv, forteller Robert, som gjennom oppveksten på gården og utdanningen som bygg- og anleggstekniker trygt kan kalles over gjennomsnittet handy.

Brukte mindre enn han planla

For å sikre seg drømmehuset måtte Robert få ned kostnadene. Den flotte utsiktstomten hvor det nye huset hans står fikk han billig gjennom familien.

Etter å ha kikket seg litt rundt, bestilt huskataloger og forhørt seg hos venner og bekjente, bestemte han seg for å la erfarne Hellvik Hus Flekkefjord stå for husbyggingen.

Forutsetning hans var at han fikk gjøre så mye som mulig av arbeidet innendørs selv. Det la grunnlaget for et rimeligere hus.

- Snekkerne fra Hellvik Hus leverte huset isolert og ferdig utvendig. Jeg tok meg av betong, bunnledninger og det meste innendørs, foruten det elektriske og rørlegger-arbeidet som var en del av husprisen, forteller Robert, og legger til at han også fikk veldig god hjelp underveis.

- En stor takk går til venner og familie som alltid stilte opp om jeg trengte noe.

Imponerte Hellvik Hus

Hos Hellvik Hus Flekkefjord var det boligkonsulent Anette Oksnes som holdt den overordnede kontakten med Robert. Hun er meget imponert av innsatsen til 23-åringen.

- Arbeidet han har lagt ned har vært formidabelt. Innsatsviljen og kunnskapen hans er helt enestående, spesielt med tanke på alderen, sier hun.

Fikk oversikt over kostnadene

For å hjelpe Robert å få oversikt over kostnadene prissatte Oksnes og Hellvik Hus Flekkefjord boligen slik han ville ha den, med fratrekk i prisen på innvendige arbeider og innvendig materiell.

På den måten fikk Robert kontroll på faktiske kostnader, og hva som kunne tilskrives verdi på egenkapitalen.

- Han gjorde arbeidet selv, men alt av materiell kom fra oss til avtalt, sier Oksnes, og legger til at Hellvik Hus Flekkefjord foretrekker å gi i fra seg boligen minimum reist og tettet, slik at en er sikker på at boligen oppfyller tetthetskrav i teknisk forskrift.

Skal du gjøre noe sånt må du ha mye arbeidslyst og du må være disiplinert.

Ut over det er det ganske mye en gjøre selv. Gulvlegging, plating av vegger og malerarbeid er relativt vanlig som egeninnsats. For Robert bestod egeninnsatsen av alt i fra plating av vegger, malearbeid, gulv og listing, til kjøkkeninnredning og baderomsplater.

Med fire dager på jobb, og så tre dager hjemme kunne Robert porsjonere arbeidet slik at han egentlig aldri gikk lei. Men han levde i sin egen boble. Det var jobb, og det var husbygging.

- Skal du gjøre noe sånt må du ha mye arbeidslyst og du må være disiplinert. Det er viktig å være ærlig med seg selv på hva en behersker og hva en ikke behersker, og det er viktig å ikke ta seg vann over hodet. Det er ingenting som er verre enn å la ting bli stående uten at de blir fullført. Da er det mye bedre å kjøpe et ferdighus, sier Robert.

Bygget for framtiden

Når Robert viser besøkende rundt i sitt nye hus er det to ting som blir tydelig ganske fort.

Det ene er den fantastiske utsikten hans i alle retninger, utover Selura og mot vindmøllene i Tellenes i vest, og over skog og hei mot Kvinesdal i øst.

Det andre er at Robert i huset på 136 kvadratmeter i grunnflate har mye mer plass tilgjengelig enn hva han egentlig trenger til bare seg selv.

Foreløpig er soverommene i annen etasje uinnredet, foruten det ene som er forvandlet til et midlertidig kontor. Hvordan det kan ha seg? Robert har bygget for framtiden.

- En vet jo aldri hva som skjer, men her er det i hvert fall plass til flere!


Tomten Robert har bygget på er en del av familiegården på Løyning.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Boliglån

Prøv boliglånskalkulatoren til DNB.

PRØV NÅ
Siste artikler
Planter 5000 trær!
Planlegging og tips

Planter 5000 trær!

Nå trapper Trapperingen opp for miljøet! Vi erstatter det treet vi brukte til å lage trappa hjemme hos deg, ved å...
Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak
Planlegging og tips

Sikre godt daglys i hele boligen med vinduer for flate tak

Vi har alle sett hvordan solstrålene sakte strekker seg innover gulvet fra fasadevinduene, men hvor langt kommer de...
Frisk luft i ditt hjem
Planlegging og tips

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et a...