Husredaksjonen
Meny
Hvorfor bør du bygge nytt istedenfor å kjøpe brukt?
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Hvorfor bør du bygge nytt istedenfor å kjøpe brukt?

Mange av kjøpene vi gjør handler om å bestemme seg for om man skal ha nytt eller brukt. Det være seg TV, kjøleskap, sykkel, bil, båt – og hus. Mange tror nemlig at å kjøpe brukt bolig er det billigste, men er det virkelig så enkelt?


Fordelene med å bygge nytt
Du flytter inn i et hus du ikke behøver å gjøre noe med, og som er skreddersydd etter dine behov. Du slipper også 2,5 prosent dokumentavgift på total kjøpesum – på ny bolig betaler du kun avgift på tomteprisen. Og du slipper budrunder og kan forholde deg til fast pris.

Å kjøpe nytt er i tillegg tryggere. Gjennom Bustadoppføringslova er rettsvernet og rettighetene du har som kjøper mye sterkere enn om du kjøper brukt. En entreprenør er for øvrig en profesjonell aktør, og som regel lettere å forholde seg til enn tidligere eier.

Du finner flere fordeler her.

Dette sparer du på å bygge nytt
Dokumentavgiften er allerede nevnt, og her kan du fort spare over 100 000 kroner. I et gammelt hus er det ofte mye som må pusses opp – det slipper du i mange år fremover når du bygger. Også isolasjon og ventilasjon er mye bedre i nye boliger, hvilket gir lavere energikostnader og bedre inneklima. I et nytt moderne hus får du dessuten moderne løsninger som følger de siste forskriftene, og du får fem års garanti.

Her finner du flere argumenter for hvorfor du bør bygge ny bolig.

Kjøpe ferdig prosjekt?
Ønsker du å bygge ditt eget hus, men har ikke eller finner ikke tomt? Da bør du heller se på tilgjengelige prosjekter enn å hoppe rett fra å bygge på egen tomt til å kjøpe et brukt hus. Mange tror at når de kjøper et ferdigprosjektert hus – så er huset “ferdig”. Dette stemmer ikke: Du kan være med på å påvirke planløsning, produkter, innredning, materialer og detaljer ut fra behovene du har.

Du kan se etter tilgjengelige prosjekter her.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på
Siste artikler
Bedre klima inne og ute med trefiberisolasjon
Planlegging og tips

Bedre klima inne og ute med trefiberisolasjon

Bevisstheten rundt miljøriktige løsninger til boligen øker. Dette bør du vite om miljøvennlig isolasjon.
De deler ferieparadiset broderlig
Bygge hus

De deler ferieparadiset broderlig

Tomten på vakre Moen i Risør har vært i familiens eie i over 100 år. Nå har to brødre bygget nytt hus på det flotte...
Bygget Paradis i Høvåg-idyllen
Bygge hus

Bygget Paradis i Høvåg-idyllen

Etter flere år i tenkeboksen, gjorde Åse Anita Halvorsen alvor av tankene om å selge huset i Høvåg og bygge nytt – ba...