Husredaksjonen
Meny
Hjelp, vi skal bygge bolig!
Husredaksjonen / Husbyggerskolen

Hjelp, vi skal bygge bolig!

Hvor lang tid tar det å bygge et hus og hva skjer underveis i byggeprosessen? Hva kan du forvente av husleverandøren og hva bør du være forberedt på? Dette er spørsmål alle som skal bygge bolig stiller. Svaret er at ingen prosesser er like, men overlater du jobben til en profesjonell husleverandør med en dyktig byggeleder kan du slappe av og vite at du er i trygge hender.


Byggeprosessen, tid og forventninger
Det er vanlig å regne at det tar ett år å bygge et hus, og hvis du vil lese mer om byggetiden og hva den innebærer kan du gjøre det her.

Selve prosessen kan deles inn i fire faser:

Fase en er tiden fra du kontakter byggefirmaet til kontrakten er underskrevet. Etter dette går dere gjennom hustegningene og justerer der det er ønskelig. Kanskje dere ønsker et soverom ekstra eller vil ha en utleiedel?

Fase to er fra kontrakten er underskrevet og tiden frem til byggestart. Det er også i denne fasen dere har trekantmøte mellom deg, selger og byggeleder. Selve oppstarten er som regel regnet fra den dagen kommunen har gitt tillatelse til å sette i gang arbeidet.

Fase tre er selve byggeprosessen. Det er vanlig å regne 70 dager til grunn- og murarbeid, 45 dagers bestillingstid og kontroller, 200 dager til selve oppføringen av huset og 40 dager til malearbeid

Fase fire er rett og slett resten av tiden dere bor i huset. Det er for øvrig vanlig at byggefirmaet tar kontakt for å kunne foreta en ettårsbefaring. Etter denne har du reklamasjonsrett i fem år.

Her kan du lese mer om de fire fasene og hva du og byggefirmaet kan forvente av hverandre.

Hvis du ønsker å vite om byggeprosessen fra A til Å kan du klikke her.

Hva gjør byggelederen?
Under trekantmøtet i fase to hilser dere på byggelederen, som dere også kommer til å ha møter med jevnlig underveis i byggeprosessen. Byggelederen har tre roller som du kan lese mer om her.

Husk å få alt skriftlig!
Fordelene med Bustadoppføringslova for deg som skal engasjere byggefirma er at den er laget slik at det ikke er mulig å gjøre avtaler som er dårligere for deg enn det som står i loven. For flere gode råd om avtaler og kontrakter kan du klikke her.

Vil du ha vår huskatalog?

Vil du ha e-post eller få den tilsendt i posten? Bestill huskatalog

Gratis husbyggerskole

Husbyggerskolen er en serie med artikler som tar deg gjennom hele byggeprosessen.

Meld deg på
Siste artikler
Bedre klima inne og ute med trefiberisolasjon
Planlegging og tips

Bedre klima inne og ute med trefiberisolasjon

Bevisstheten rundt miljøriktige løsninger til boligen øker. Dette bør du vite om miljøvennlig isolasjon.
De deler ferieparadiset broderlig
Bygge hus

De deler ferieparadiset broderlig

Tomten på vakre Moen i Risør har vært i familiens eie i over 100 år. Nå har to brødre bygget nytt hus på det flotte...
Bygget Paradis i Høvåg-idyllen
Bygge hus

Bygget Paradis i Høvåg-idyllen

Etter flere år i tenkeboksen, gjorde Åse Anita Halvorsen alvor av tankene om å selge huset i Høvåg og bygge nytt – ba...